Help

Помош:Вашата прва снимка

This page is a translated version of the page Help:Your first record and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Esperanto • ‎Türkçe • ‎brezhoneg • ‎français • ‎galego • ‎norsk bokmål • ‎occitan • ‎polski • ‎română • ‎sicilianu • ‎svenska • ‎македонски • ‎русский • ‎日本語 • ‎한국어

Проверка на микрофонот

  • Стиснете на копчето „Почни со пробата“ и почекајте да ви се појави пораката „Кажете нешто“,
  • Кажете збор,
  • Се појавува пораката „Преслушајте“, и би требало да го чуете снименото

Ако исходот не е пожелен, прилагодете ги поставките на микрофонот и испробајте го пак. Кога ќе бидете задоволни, прејдете на следниот чекор.

Избор на говорник

Ако е потребно, од расклопниот список одберете го говорничкиот профил што ви одговара. Можете да ставите кој јазик го говорите стискајќи на ѕвездичката. Можете да ја смените лиценцата на вашите снимки (статија на Википедија)

Избор на зборови за снимање

Има неколку можности:

  • Снимање на зборови од постоечки список
  • Снимање на зборови од список што ќе го направите во живо

Постоечки списоци

Има три вида:

  • Во близина: ова е список на места кој автоматски се создава според географската ширина и должина што ќе ги внесете.
  • Месен список: во расклопник избирате тематски список веќе создаден на Lingua Libre за вашиот јазик
  • Викимедиина категорија: расклопното мени ви овозможува да создадете список на зборови кои се заведени во некоја Викимедиина категорија

Штом ќе го изберете списокот, имате можност да отстраните несакани зборови стискајќи на иксот. Можете и да ги измешате зборовите на списокот стискајќи на соодветното копче.

Ваш список

За да внесете ваши зборови, стиснете во лентата за внос на дното од полето „Список на зборови за снимање“. Можете да ги внесете еден по еден, потврдувајќи го секој со стискање на <Enter> или да ги внесете сите наеднаш, одделувајќи ги со #. Овој список нема да се зачува по снимањето. Ако сакате да го употребите повторно, погледајте ја страницата „Создавајте ваши списоци

Снимање

Кога сте спремни, стиснете на црвеното копче за да почнете со снимање. Копчето ќе почне да трепка. Можете да запрете во секое време стискајќи го повторно истото копче. Заведувањето ќе продолжи од истакнатиот збор. Додека трае снимањето, ви се прикажува гласноста во правоаголник околу него. Ако снимката е исправна, правоаголникот позеленува.

Штом ќе заврши снимањето на зборовите, следува подигањето на снимките. На дното од екранот се јавува порака која ја прикажува состојбата на подигањето. Можете да продолжите откако ќе се појави пораката „Сите подигања успеаја“.

Предупредување! Кога еден поим има повеќе делови (на пр. стаклена градина), не смеете да оставите преголем молк меѓу секое делче бидејќи програмот ќе прејде на следниот збор од списокот.

Проверка на снимките

Можете да ја преслушате секоја снимка стискајќи на копчето за пуштање. Ако снимката е незадоволителна, можете да ја избришете стискајќи на иксот.

Подигање на Ризницата

Штом ќе ги направите проверките, стиснете на копчето „Објави на Ризницата“ на дното од екранот. Како што се вчитува секоја податотека, ќе видите тркалце како се врти до неа. Штом ќе заврши подигањето ќе ви се прикаже зелено кругче со штикла.

Можете да го видите она што сте го подигнале стискајќи на копчето „Погледајте си го подигнатото на Ризницата“, што ќе ви отвори ново јазиче од Ризницата со сите снимки што сте ги направиле од вашата сметка.

НБ: Ако случајно заборавите да избришете неисправно изговорен збор и веќе го имате подигнато на Ризниацта... не се секирајте! Просто вратете се на Снимачот на изговор, повторно снимете го истиот збор и преподигнете ја податотеката на Ризницата.

Можете да продолжите со снимање стискајќи на копчето „Сними уште зборови“.

За да се вратите на почетната страница на Lingua Libre, стиснете на логото најгоре на страницата.

Ви благодариме за учеството ...


Поврзано

Lingua Libre Help pages
General help pages Help:InterfaceHelp:Your first recordHelp:Choosing a microphoneHelp:Configure your microphoneHelp:TranslateHelp:LangtagsLinguaLibre:Language codes systems used across LinguaLibreLinguaLibre:List of languages
Linguistic help pages Help:Add a new languageHelp:HomographsHelp:List translationHelp:Ethics
Lists help pages Help:Create your own listsHelp:How to create a frequency list?Help:Why wordlists matter?Help:Swadesh listsHelp:ListsHelp:Create a new generator
Events, Outreach Lingualibre:EventsLingualibre:RolesLingualibre:WorkshopsLingualibre:HackathonLingualibre:Interested communitiesLingualibre:Events/2022 Public Relations CampaignLingualibre:MailingLingualibre:JargonLingualibre:AppsLingualibre:CitationsService civique 2022-2023
Strategy Lingualibre 2022 Review (including outreach)2022-2023 Lingualibre wishlist • {{Wikimedia Language Diversity/Projects}} • Speakers map • Voices gender • StatsLingua Libre SignIt/2022 report • {{Grants}}