Help

Помош:Местење на микрофонот

This page is a translated version of the page Help:Configure your microphone and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎français • ‎interlingua • ‎norsk bokmål • ‎occitan • ‎polski • ‎sicilianu • ‎svenska • ‎македонски • ‎中文 • ‎日本語
2013-365-310 Speak! (10728076475).jpg

Минимизрање на заднинската бучава

  • Минимизирајте ги изворите на бучава околу вас — затворете ги прозорците, одете во тивка соба, исклучете уреди што имаат вентилатор.
  • Пробајте разни микрофони — вградениот во вашиот сметач, во слушалките па дури и во телефонот.
  • Ако користите сметач и се соочувате со бел шум во снимките, користете слушалки со микрофон. Дури и едни прости слушалки со вграден микрофон значително го намалуваат паразитизмот.
  • Ако веќе користите слушалки со микрофон на сметачот и сепак имате бел шум, одете во параметрите во сметачот и смалете ја гласноста на микрофонот.

Патем: проверете дали во поставките сте го избрале микрофонот од слушалките наместо некој друг (на пр. вградениот од лаптоп). Ова треба да гласи „headset“.

Основни проверки

Секогаш проверувајте ги следниве елементи пред да почнете со снимање на Lingua Libre:

  • Микрофонот да е вклучен и приклучен во сметачот (ако користите надворешен)
  • Прелистувачот да има пристап до микрофонот
  • На Lingua Libre да му имате дозволен пристап до микрофонот преку прелистувачот
  • Поставките за звук во вашиот оперативен систем да се добри и исправни


Отворање на звучните параметри во сметачот

Проверете дали во поставките сте го избрале микрофонот што сакате да го користите

Windows

Појдете на Settings > System > Sound Видете дали е направен правилниот избор во делот „input“. Можете накратко и да го испробате микрофонот со испробувачот што се нуди во Windows 10. Ако микфоонот не работи, пробајте на копчето „repair“, или изберете го „manage audio devices“.

Linux - Ubuntu

Стиснете на иконата со микрофон во горниот десен агол на екранот — до батеријата и времето. Од ова место може да ја местите гласноста на микрофонот. За да добиете повеќе можности, стиснете на лентата „sound parameters“ на дното од екранот. Ќе ви се отвори нов прозорец сочинет од 4 јазичиња: out / in / soud effects / applications. За потребите на Lingua Libre треба да ги наместите само првите две: in / out.

Поврзано

Lingua Libre Help pages
General help pages Help:InterfaceHelp:Your first recordHelp:Choosing a microphoneHelp:Configure your microphoneHelp:TranslateHelp:LangtagsLinguaLibre:Language codes systems used across LinguaLibreLinguaLibre:List of languages
Linguistic help pages Help:Add a new languageHelp:HomographsHelp:List translationHelp:Ethics
Lists help pages Help:Create your own listsHelp:How to create a frequency list?Help:Why wordlists matter?Help:Swadesh listsHelp:ListsHelp:Create a new generator
Events, Outreach Lingualibre:EventsLingualibre:RolesLingualibre:WorkshopsLingualibre:HackathonLingualibre:Interested communitiesLingualibre:Events/2022 Public Relations CampaignLingualibre:MailingLingualibre:JargonLingualibre:AppsLingualibre:CitationsService civique 2022-2023
Strategy Lingualibre 2022 Review (including outreach)2022-2023 Lingualibre wishlist • {{Wikimedia Language Diversity/Projects}} • Speakers map • Voices gender • StatsLingua Libre SignIt/2022 report • {{Grants}}