Help

Помош:Избор на микрофон

This page is a translated version of the page Help:Choosing a microphone and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Esperanto • ‎brezhoneg • ‎español • ‎français • ‎galego • ‎interlingua • ‎norsk bokmål • ‎occitan • ‎polski • ‎português do Brasil • ‎sicilianu • ‎svenska • ‎македонски • ‎日本語

Најосновна опрема

Денес може да ви послужи секоја тивка со ба со тивок сметач и микрофон. Најголеми непријатели се бучавата од сметачкиот вентилатор, од собата, од зградата и од улиата. Но највеќето сметачи се доволно опремени за пристојно снимање на човечки глас.

Паметните телефони прават изненадувачки добри снимки; поскапите имаат посебни звучни картички кои го чистат влезниот звук од несакана бучава.

Препорачан материјал

Потрудете се да го најдете најприкладниот...

Ова е полупрофесионална препорака :

 • Тивка соба / студио
 • Прибор од:
  • Кондензаторски микрофон со XLR-излез
  • Слушалки за преслушување на снименото
  • Надворешна звучна картичка
  • XLR-кабел
 • Можни додатоци :
  • Сталак / зглобен држач
  • Штитник (поп-филтер)
  • Противвибрациски систем
 • Сметач, макар да е скромен (веригата за снимање е надворешна)
 • Устојчива семрежна врска

Чини : ~ 250 долари.

Поврзано

Lingua Libre Help pages
General help pages Help:InterfaceHelp:Your first recordHelp:Choosing a microphoneHelp:Configure your microphoneHelp:TranslateHelp:LangtagsLinguaLibre:Language codes systems used across LinguaLibreLinguaLibre:List of languages
Linguistic help pages Help:Add a new languageHelp:HomographsHelp:List translationHelp:Ethics
Lists help pages Help:Create your own listsHelp:How to create a frequency list?Help:Why wordlists matter?Help:Swadesh listsHelp:ListsHelp:Create a new generator
Events, Outreach Lingualibre:EventsLingualibre:RolesLingualibre:WorkshopsLingualibre:HackathonLingualibre:Interested communitiesLingualibre:Events/2022 Public Relations CampaignLingualibre:MailingLingualibre:JargonLingualibre:AppsLingualibre:CitationsService civique 2022-2023
Strategy Lingualibre 2022 Review (including outreach)2022-2023 Lingualibre wishlist • {{Wikimedia Language Diversity/Projects}} • Speakers map • Voices gender • StatsLingua Libre SignIt/2022 report • {{Grants}}