Help

Помош:Преведување

Revision as of 05:39, 11 October 2022 by Bjankuloski06 (talk | contribs) (Created page with "== Поврзано ==")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Сакате да ни помогнете да го преведеме Lingua Libre на вашиот јазик? Одлично! Бидејќи мрежново место работи на МедијаВики (програмот што го користи Википедија), тој може да се преведе на многу јазици. Еве каде сè можете да помогнете со преведувањето на ова мрежно место.

Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Esperanto • ‎Türkçe • ‎brezhoneg • ‎français • ‎norsk bokmål • ‎occitan • ‎polski • ‎sicilianu • ‎svenska • ‎башҡортса • ‎български • ‎македонски • ‎русский • ‎עברית • ‎বাংলা • ‎日本語

Translatewiki.net

Translatewiki.net е надворешно вики посветено на преведување. На него се преведува МНедијаВики, како и мноу од беговите додатоци.

Што

Најголемиот дел од јадрениот посредник на ова вики и извесни додатоци како:

  • Снимачот на изговор (јадрениот додаток на Lingua Libre, целокупната повеќечекорна постапка што овозможува масовно снимање на изговори);
  • QueryViz (додатокот за приказ исходи од SPARQL-барања во викистраници)

Како се уредува

Најавете се на translatewiki.net, а потоа појдете на преводниот посредник за Снимачот на изговор: https://translatewiki.net/w/i.php?title=Special:Translate&group=mwgithub-recordwizard.

Тие пораки се подновуваат еднаш неделно.

Системски пораки

Што

  • Главната страница;
  • Упатството за Снимачот на изговор
  • Прегледничките елементи
Сите пораки се наведени подолу
Системски пораки


Како се уредува

Системските пораки можат да ги уредуваат само администратори. Ако сакате да додадете или уредите превод, просто поставете барање на оваа страница. Администраторите ќе ја направат промената штом ќе можат.

Преведување на викито

Што

  • Сите помошни страници;
  • Сите мета-страници;
  • ...

Како се уредува

Ова се врши со помош на додатокот Преведување на МедијаВики. Секоја страница за преведување има врска за нејзино преведување горе, но исто така можете да најдете, прегледате и преведете секој текст што може да се преведува на оваа службена страница. Направените уредувања ќе бидат веднаш видливи за посетителите.

Ако некоја страница не е достапна за преведување, можете да побарате од преводен администратор или администратор да ја означи за преведување.

Целосен список на страници означени за преведување ќе најдете овде, а преводните статистики за вашиот јазик се достапни тука.


Предмети во Викибазата

Што

  • Имињата на јазиците во Снимачот на изговор се добиваат од натписите на месните јазични предмети, кои се увезуваат од Википодатоци.

Како се уредува

Можете непосредно да го уредите месниот предмет на еден јазик, но најдобро е да ги уредувате на Википодатоци. Штом се најавите таму, појдете на соодветниот предмет (ќе најдете врска до него преку нашите месни предмети, во својството Wikidata ID (P12), на пр. Q21#P12 за француски). Тамошните уредувања се увезуваат во Lingua Libre еднаш неделно.

Поврзано

Lingua Libre Help pages
General help pages Help:InterfaceHelp:Your first recordHelp:Choosing a microphoneHelp:Configure your microphoneHelp:TranslateHelp:LangtagsLinguaLibre:Language codes systems used across LinguaLibreLinguaLibre:List of languages
Linguistic help pages Help:Add a new languageHelp:HomographsHelp:List translationHelp:Ethics
Lists help pages Help:Create your own listsHelp:How to create a frequency list?Help:Why wordlists matter?Help:Swadesh listsHelp:ListsHelp:Create a new generator
Events, Outreach Lingualibre:EventsLingualibre:RolesLingualibre:WorkshopsLingualibre:HackathonLingualibre:Interested communitiesLingualibre:Events/2022 Public Relations CampaignLingualibre:MailingLingualibre:JargonLingualibre:AppsLingualibre:CitationsService civique 2022-2023
Strategy Lingualibre 2022 Review (including outreach)2022-2023 Lingualibre wishlist • {{Wikimedia Language Diversity/Projects}} • Speakers map • Voices gender • StatsLingua Libre SignIt/2022 report • {{Grants}}