List

Mkd/Lemmas-without-audio-sorted-by-number-of-wiktionaries

Revision as of 00:19, 27 February 2021 by Olafbot (talk | contribs) (updating the list)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

 1. понеделник
 2. недела
 3. петок
 4. вода
 5. сабота
 6. среда
 7. август
 8. четврток
 9. око
 10. Македонија
 11. брат
 12. март
 13. вторник
 14. леб
 15. три
 16. Азербејџан
 17. Белгија
 18. Германија
 19. и
 20. јазик
 21. јуни
 22. Јапонија
 23. Турција
 24. азот
 25. дожд
 26. коњ
 27. куче
 28. ноќ
 29. пиво
 30. ѕвезда
 31. јули
 32. Аргентина
 33. Франција
 34. заб
 35. слон
 36. снег
 37. јануари
 38. Босна и Херцеговина
 39. Грција
 40. Полска
 41. Романија
 42. Шпанија
 43. април
 44. волк
 45. злато
 46. лето
 47. мачка
 48. млеко
 49. небо
 50. нос
 51. орел
 52. птица
 53. река
 54. татко
 55. јајце
 56. Албанија
 57. Бугарија
 58. Италија
 59. Србија
 60. бакар
 61. верверица
 62. географија
 63. два
 64. зима
 65. крв
 66. нож
 67. пес
 68. пет
 69. риба
 70. шеќер
 71. ќерка
 72. Јамајка
 73. Австрија
 74. Андора
 75. Бангладеш
 76. Белорусија
 77. Бенин
 78. Данска
 79. Естонија
 80. Русија
 81. Саудиска Арабија
 82. Швајцарија
 83. Шведска
 84. ангел
 85. вино
 86. водород
 87. војна
 88. глушец
 89. година
 90. еден
 91. жена
 92. лажица
 93. мај
 94. мечка
 95. ноември
 96. пајак
 97. сестра
 98. сладолед
 99. срце
 100. телефон
 101. тигар
 102. фосфор
 103. цвет
 104. чај
 105. челик
 106. четири
 107. човек
 108. шест
 109. Авганистан
 110. Израел
 111. Казахстан
 112. Хрватска
 113. Црна Гора
 114. девет
 115. железо
 116. збор
 117. змија
 118. компир
 119. лав
 120. мајка
 121. мед
 122. овца
 123. октомври
 124. пчела
 125. речник
 126. сребро
 127. хелиум
 128. шума
 129. Ангола
 130. Африка
 131. Бразил
 132. Еритреја
 133. Луксембург
 134. Норвешка
 135. Унгарија
 136. Финска
 137. алуминиум
 138. аргон
 139. бог
 140. брашно
 141. ветер
 142. време
 143. глава
 144. гуштер
 145. декември
 146. десет
 147. еж
 148. есен
 149. жаба
 150. живот
 151. камила
 152. кафе
 153. кислород
 154. книга
 155. кошарка
 156. крава
 157. лебед
 158. лисица
 159. малина
 160. мајмун
 161. море
 162. нога
 163. носорог
 164. огледало
 165. осум
 166. планина
 167. праска
 168. пролет
 169. пустина
 170. сапун
 171. седмица
 172. седум
 173. син
 174. слово
 175. улица
 176. февруари
 177. фудбал
 178. хлор
 179. Боливија
 180. Боцвана
 181. Венецуела
 182. Европа
 183. Ерменија
 184. Индија
 185. Канада
 186. Непал
 187. Нов Зеланд
 188. Соединети Американски Држави
 189. автобус
 190. англиски
 191. берилиум
 192. болва
 193. болница
 194. бубрег
 195. вечер
 196. гуска
 197. демократија
 198. желка
 199. зајак
 200. кит
 201. коза
 202. коса
 203. куќа
 204. лимон
 205. литиум
 206. магаре
 207. облак
 208. оган
 209. океан
 210. патка
 211. песок
 212. пингвин
 213. религија
 214. свиња
 215. септември
 216. стаорец
 217. триаголник
 218. уво
 219. црн
 220. школа
 221. јагода
 222. Бурунди
 223. Варшава
 224. Етиопија
 225. Кина
 226. Литванија
 227. Перу
 228. Португалија
 229. Сенегал
 230. Словенија
 231. Таџикистан
 232. Холандија
 233. алигатор
 234. ананас
 235. археологија
 236. архитектура
 237. банана
 238. бел
 239. бор
 240. брада
 241. вулкан
 242. вчера
 243. глагол
 244. голем
 245. гора
 246. град
 247. гулаб
 248. делфин
 249. ден
 250. дом
 251. домат
 252. е
 253. или
 254. име
 255. календар
 256. колено
 257. математика
 258. медицина
 259. месец
 260. мир
 261. молитва
 262. мраз
 263. музика
 264. натриум
 265. неон
 266. остров
 267. пие
 268. прст
 269. република
 270. свеќа
 271. север
 272. секунда
 273. село
 274. сирење
 275. смрт
 276. сокол
 277. сол
 278. сонце
 279. спорт
 280. телескоп
 281. тело
 282. титан
 283. флуор
 284. цицач
 285. чавка
 286. чапја
 287. штрк
 288. јаболко
 289. јагне
 290. јас
 291. јастреб
 292. Австралија
 293. Азија
 294. Алжир
 295. Барбадос
 296. Бог
 297. Букурешт
 298. Буркина Фасо
 299. Ватикан
 300. Габон
 301. Грузија
 302. Европска Унија
 303. Египет
 304. Ирска
 305. Косово
 306. Лесото
 307. Мавританија
 308. Мозамбик
 309. Република Македонија
 310. Уганда
 311. Чешка
 312. абажур
 313. аеродром
 314. ала
 315. алгебра
 316. ајкула
 317. биологија
 318. болка
 319. брод
 320. бром
 321. ваза
 322. велосипед
 323. весник
 324. виолина
 325. вол
 326. врабец
 327. глад
 328. дабар
 329. дете
 330. енциклопедија
 331. жива
 332. жолт
 333. зелен
 334. именка
 335. калај
 336. калиум
 337. камен
 338. карта
 339. крал
 340. круша
 341. лед
 342. магнезиум
 343. маж
 344. манастир
 345. манган
 346. масло
 347. месо
 348. молив
 349. морков
 350. наука
 351. не
 352. никел
 353. нула
 354. осмиум
 355. оцет
 356. платина
 357. покрив
 358. портокал
 359. природа
 360. рак
 361. ресторан
 362. свет
 363. семејство
 364. сосед
 365. сто
 366. сулфур
 367. тркало
 368. фазан
 369. физика
 370. хартија
 371. хомосексуалност
 372. хром
 373. цена
 374. цимет
 375. црвен
 376. црква
 377. чоколада
 378. јод
 379. љубов
 380. џамија
 381. Јордан
 382. Јужна Африка
 383. Љубљана
 384. Белград
 385. Берлин
 386. Бутан
 387. Вануату
 388. Венера
 389. Виетнам
 390. Камбоџа
 391. Камерун
 392. Кенија
 393. Киев
 394. Маврициус
 395. Монако
 396. Москва
 397. Пакистан
 398. Рим
 399. Скопје
 400. Судан
 401. Тувалу
 402. а
 403. администратор
 404. америциум
 405. ампер
 406. антилопа
 407. астма
 408. атмосфера
 409. бреза
 410. буква
 411. бура
 412. виножито
 413. воз
 414. воздух
 415. волна
 416. врана
 417. врата
 418. галеб
 419. глас
 420. градина
 421. грчки
 422. даб
 423. денес
 424. држава
 425. желудник
 426. животно
 427. жирафа
 428. здрав
 429. земјотрес
 430. игла
 431. инсект
 432. калциум
 433. кајсија
 434. клукајдрвец
 435. клуч
 436. компјутер
 437. коска
 438. кревет
 439. кромид
 440. круг
 441. ксенон
 442. кукавица
 443. кујна
 444. лантан
 445. лингвистика
 446. лист
 447. лук
 448. македонски
 449. мачор
 450. минута
 451. модар
 452. мозок
 453. на
 454. наш
 455. ној
 456. памук
 457. пари
 458. пиле
 459. победа
 460. прашање
 461. пророк
 462. путер
 463. пченица
 464. радон
 465. руски
 466. саат
 467. секира
 468. силициум
 469. смоква
 470. страв
 471. ти
 472. универзитет
 473. уста
 474. утре
 475. флејта
 476. цемент
 477. час
 478. шише
 479. ѕвоно
 480. јаглерод
 481. јагуар
 482. југ
 483. Јужноафриканска Република
 484. Џибути
 485. Англија
 486. Атина
 487. Атлантски Океан
 488. Божиќ
 489. Индиски Океан
 490. Ирак
 491. Иран
 492. Источен Тимор
 493. Кипар
 494. Куба
 495. Лаос
 496. Либерија
 497. Мадагаскар
 498. Малави
 499. Малезија
 500. Мали
 501. Малта
 502. Молдавија
 503. Намибија
 504. Науру
 505. Нигер
 506. Нигерија
 507. Палау
 508. Сан Марино
 509. Северен Леден Океан
 510. Сирија
 511. Тихи Океан
 512. Токио
 513. Украина
 514. Хондурас
 515. авион
 516. автор
 517. адреса
 518. азбука
 519. актиниум
 520. амбасадор
 521. аптека
 522. арсен
 523. астат
 524. астрономија
 525. атом
 526. бактерија
 527. бивол
 528. бик
 529. биографија
 530. вечера
 531. веѓа
 532. вистина
 533. водопад
 534. волфрам
 535. вошка
 536. врат
 537. врба
 538. галиум
 539. германски
 540. гитара
 541. грб
 542. гроб
 543. гробишта
 544. дански
 545. деведесет
 546. дим
 547. диспрозиум
 548. дијамант
 549. европиум
 550. елен
 551. животопис
 552. жлезда
 553. здравје
 554. земјоделство
 555. игра
 556. индиум
 557. иридиум
 558. кајче
 559. клавир
 560. кожа
 561. кокошка
 562. комунизам
 563. краток
 564. крокодил
 565. кула
 566. лале
 567. лекар
 568. липа
 569. литература
 570. лице
 571. лутециум
 572. магма
 573. маларија
 574. молибден
 575. мува
 576. музеј
 577. нафта
 578. ние
 579. нов
 580. окно
 581. олово
 582. оружје
 583. пекар
 584. пеперуга
 585. пештера
 586. писател
 587. пица
 588. податок
 589. пријател
 590. професор
 591. ракав
 592. реклама
 593. рениум
 594. рис
 595. робот
 596. свадба
 597. сколовранец
 598. слива
 599. соба
 600. сок
 601. социјализам
 602. српски
 603. стакло
 604. столица
 605. страница
 606. страчка
 607. суд
 608. супа
 609. тантал
 610. текст
 611. ториум
 612. тој
 613. убиство
 614. утро
 615. училиште
 616. феудализам
 617. филозофија
 618. фотографија
 619. хемија
 620. хотел
 621. целер
 622. црв
 623. чакал
 624. чешки
 625. чита
 626. чорап
 627. шах
 628. шведски
 629. ѓавол
 630. ѓердан
 631. ѕуница
 632. јаболка
 633. јазовец
 634. џеб
 635. џигер
 636. Јемен
 637. Јужна Кореја
 638. Америка
 639. Братислава
 640. Брег на Слоновата Коска
 641. Велика Британија
 642. Википедија
 643. Викиречник
 644. Гана
 645. Гвинеја-Бисао
 646. Гренада
 647. Дамаск
 648. Дунав
 649. Ел Салвадор
 650. Зимбабве
 651. Исланд
 652. Каиро
 653. Колумбија
 654. Латвија
 655. Летонија
 656. Либан
 657. Либија
 658. Лисабон
 659. Мароко
 660. Монголија
 661. Обединети Арапски Емирати
 662. Обединето Кралство
 663. Оман
 664. Париз
 665. Сараево
 666. Северна Кореја
 667. Сиера Леоне
 668. Сингапур
 669. Словачка
 670. Средоземно Море
 671. Стокхолм
 672. Тајланд
 673. Уран
 674. Уругвај
 675. Централноафриканска Република
 676. Црно Море
 677. абориген
 678. адвокат
 679. адмирал
 680. акупунктура
 681. алергија
 682. аметист
 683. антимон
 684. архангел
 685. барикада
 686. барон
 687. без
 688. библиотека
 689. богат
 690. бориум
 691. боја
 692. брзина
 693. број
 694. ванила
 695. век
 696. видра
 697. виме
 698. висок
 699. во
 700. вотка
 701. војник
 702. гавран
 703. главен град
 704. глог
 705. глув
 706. гнездо
 707. граматика
 708. граница
 709. да
 710. данок
 711. девојка
 712. детелина
 713. диносаурус
 714. долина
 715. единаесет
 716. екватор
 717. електроника
 718. ербиум
 719. етимологија
 720. жанр
 721. жерав
 722. закон
 723. заменка
 724. замок
 725. запад
 726. зграда
 727. зебра
 728. зелка
 729. змеј
 730. знаме
 731. зоологија
 732. информација
 733. искра
 734. исток
 735. историја
 736. итербиум
 737. кадмиум
 738. казино
 739. кактус
 740. капитализам
 741. кат
 742. кенгур
 743. киселина
 744. клун
 745. кобалт
 746. колач
 747. комарец
 748. континент
 749. корен
 750. котва
 751. кошмар
 752. којот
 753. крадец
 754. кралство
 755. крило
 756. кројач
 757. крт
 758. куна
 759. курва
 760. ластовица
 761. легло
 762. лета
 763. лешник
 764. лосос
 765. магла
 766. мал
 767. мамут
 768. манго
 769. маска
 770. месечина
 771. метла
 772. меч
 773. меѓународен
 774. млад
 775. монета
 776. морж
 777. мравка
 778. мускул
 779. надеж
 780. народ
 781. независност
 782. ниобиум
 783. ножици
 784. овошје
 785. одбојка
 786. ориз
 787. осумнаесет
 788. отец
 789. отров
 790. очи
 791. падеж
 792. падобран
 793. паладиум
 794. паун
 795. пекара
 796. пенис
 797. пенџер
 798. пепел
 799. песна
 800. писателка
 801. писмо
 802. пишува
 803. пладне
 804. плод
 805. поет
 806. полониум
 807. полуостров
 808. помош
 809. пот
 810. појадок
 811. прв
 812. преведувач
 813. прозор
 814. радио
 815. рана
 816. растение
 817. ребро
 818. роб
 819. рог
 820. роденден
 821. роза
 822. рубидиум
 823. рутениум
 824. свила
 825. седи
 826. селен
 827. сенф
 828. сито
 829. скелет
 830. сладок
 831. слобода
 832. смрека
 833. сопруг
 834. сојка
 835. спрат
 836. среќа
 837. стан
 838. стар
 839. стронциум
 840. сфера
 841. тастатура
 842. теле
 843. тенис
 844. тестамент
 845. тиква
 846. трева
 847. тулиум
 848. турски
 849. тутун
 850. убав
 851. унгарски
 852. усна
 853. учител
 854. феминизам
 855. флаша
 856. хасиум
 857. хафниум
 858. хеликоптер
 859. хетеросексуалност
 860. холмиум
 861. хор
 862. хоризонт
 863. храбар
 864. цезиум
 865. цериум
 866. цинк
 867. циркониум
 868. чадор
 869. череп
 870. чучулига
 871. широк
 872. шум
 873. јаглен
 874. јагула
 875. јаже
 876. јачмен
 877. џелат
 878. Александар
 879. Антигва и Барбуда
 880. Аристотел
 881. Аруба
 882. Африкански
 883. Бахами
 884. Бахреин
 885. Виена
 886. Вилнус
 887. Гамбија
 888. Гватемала
 889. Гвајана
 890. Гренланд
 891. Доминиканска Република
 892. Еквадор
 893. Ереван
 894. Загреб
 895. Земја
 896. Индонезија
 897. Киргистан
 898. Кирибати
 899. Копенхаген
 900. Костарика
 901. Кувајт
 902. Лихтенштајн
 903. Марс
 904. Мексико
 905. Меркур
 906. Никарагва
 907. Океанија
 908. Палестина
 909. Парагвај
 910. Пекинг
 911. Порторико
 912. Прага
 913. Република Кореја
 914. Сао Томе и Принсипе
 915. Софија
 916. Суринам
 917. Талин
 918. Тајван
 919. Тирана
 920. Того
 921. Тринидад и Тобаго
 922. Тунис
 923. Филипини
 924. Фиџи
 925. Чад
 926. Чиле
 927. Шри Ланка
 928. абдал
 929. авантура
 930. автобиографија
 931. автомобил
 932. авторитет
 933. агент
 934. акација
 935. акробат
 936. акушер
 937. амбар
 938. амбасада
 939. анархија
 940. анатомија
 941. антропологија
 942. аорта
 943. апостол
 944. апостроф
 945. аргумент
 946. артерија
 947. архив
 948. архиепископ
 949. архитект
 950. аспект
 951. астроном
 952. атеизам
 953. афион
 954. африкански
 955. багер
 956. бакнеж
 957. банкнота
 958. белоруски
 959. бетон
 960. биохемија
 961. божур
 962. болест
 963. бомба
 964. боровница
 965. ботаника
 966. брак
 967. брз
 968. брич
 969. був
 970. бугарски
 971. в
 972. вагон
 973. вакуум
 974. вакцина
 975. вампир
 976. вата
 977. вдовица
 978. вегетаријанец
 979. ветар
 980. ветерница
 981. вилица
 982. виолончело
 983. вир
 984. вирус
 985. витез
 986. влакно
 987. восок
 988. вратоврска
 989. газела
 990. галаксија
 991. гас
 992. гасеница
 993. генерал
 994. геноцид
 995. геометрија
 996. германиум
 997. главоболие
 998. гладен
 999. глина
 1000. глумец
 1001. горчлив
 1002. гост
 1003. гостин
 1004. гранка
 1005. грмушка
 1006. гром
 1007. густ
 1008. дваесет
 1009. дванаесет
 1010. десен
 1011. детел
 1012. дијалог
 1013. документ
 1014. дубниум
 1015. душа
 1016. еволуција
 1017. еребица
 1018. ждребе
 1019. жед
 1020. желад
 1021. з
 1022. заложник
 1023. звук
 1024. земја
 1025. зона
 1026. извор
 1027. илјада
 1028. инфлација
 1029. ирвас
 1030. италијански
 1031. итриум
 1032. калифорниум
 1033. капина
 1034. капка
 1035. карфиол
 1036. катедрала
 1037. кириум
 1038. кисел
 1039. кобила
 1040. ковач
 1041. кола
 1042. колбас
 1043. количина
 1044. копар
 1045. космос
 1046. кофа
 1047. крап
 1048. криптон
 1049. круна
 1050. кус
 1051. лабораторија
 1052. лаже
 1053. лампа
 1054. ласица
 1055. леопард
 1056. лиже
 1057. лилjак
 1058. лилјак
 1059. листопад
 1060. лубеница
 1061. мандарина
 1062. мебел
 1063. медуза
 1064. менделевиум
 1065. мермер
 1066. место
 1067. микроскоп
 1068. милион
 1069. мисир
 1070. мисирка
 1071. многу
 1072. многуаголник
 1073. множина
 1074. молекула
 1075. монархија
 1076. монах
 1077. мрмот
 1078. мртов
 1079. мршојадец
 1080. мудрост
 1081. напрсток
 1082. нептуниум
 1083. нерв
 1084. нилски коњ
 1085. но
 1086. нобелиум
 1087. нокт
 1088. обоа
 1089. овес
 1090. огрозд
 1091. одговор
 1092. одмазда
 1093. омлет
 1094. опасност
 1095. опат
 1096. опашка
 1097. оса
 1098. очила
 1099. палец
 1100. папаја
 1101. паразит
 1102. пасош
 1103. пастрмка
 1104. пајка
 1105. пее
 1106. пеликан
 1107. пеперутка
 1108. пердув
 1109. петнаесет
 1110. пешкир
 1111. пирамида
 1112. пијано
 1113. планета
 1114. плати
 1115. плаче
 1116. плоштад
 1117. плуг
 1118. плутониум
 1119. поле
 1120. полжав
 1121. полн
 1122. поплава
 1123. попладне
 1124. портрет
 1125. потполошка
 1126. правоаголник
 1127. превод
 1128. презиме
 1129. пример
 1130. прометиум
 1131. протактиниум
 1132. пчелар
 1133. радерфордиум
 1134. ракомет
 1135. рамо
 1136. регион
 1137. резултат
 1138. рибар
 1139. ровка
 1140. родина
 1141. родител
 1142. родиум
 1143. ромб
 1144. руда
 1145. ручек
 1146. сало
 1147. самариум
 1148. сантиметар
 1149. свештеник
 1150. сврзник
 1151. северен
 1152. седумнаесет
 1153. секта
 1154. семе
 1155. сено
 1156. сиборгиум
 1157. сидро
 1158. симбол
 1159. синагога
 1160. синап
 1161. синтакса
 1162. скандиум
 1163. солза
 1164. сом
 1165. сончев
 1166. сончев систем
 1167. сончоглед
 1168. сопруга
 1169. спие
 1170. список
 1171. средина
 1172. срна
 1173. срп
 1174. станица
 1175. стена
 1176. столар
 1177. стомак
 1178. стрела
 1179. судија
 1180. сум
 1181. сусам
 1182. таван
 1183. талиум
 1184. тежок
 1185. телевизор
 1186. телепатија
 1187. телур
 1188. темен
 1189. темперамент
 1190. температура
 1191. теорија
 1192. тербиум
 1193. термометар
 1194. тесен
 1195. тесто
 1196. тетка
 1197. топка
 1198. топломер
 1199. топол
 1200. традиција
 1201. тринаесет
 1202. тротоар
 1203. тука
 1204. туризам
 1205. убива
 1206. уметност
 1207. ураган
 1208. уран
 1209. урма
 1210. фаза
 1211. фермиум
 1212. филологија
 1213. фонема
 1214. франциум
 1215. француски
 1216. фреска
 1217. хаос
 1218. хералдика
 1219. храм
 1220. хрчак
 1221. цвеќе
 1222. цигла
 1223. чад
 1224. чамец
 1225. четиринаесет
 1226. шатор
 1227. шеснаесет
 1228. шести
 1229. шие
 1230. шимпанзо
 1231. шпански
 1232. шрафцигер
 1233. штета
 1234. штит
 1235. шунка
 1236. ѓумбир
 1237. јаде
 1238. јак
 1239. јапонски
 1240. јарбол
 1241. јарем
 1242. јастог
 1243. југозапад
 1244. југоисток
 1245. јужен
 1246. ќ
 1247. ќебе
 1248. ќелав
 1249. џбун
 1250. џем
 1251. џихад
 1252. џуџе
 1253. Јадранско Море
 1254. Јупитер
 1255. А
 1256. Абхазија
 1257. Американска Самоа
 1258. Англиски
 1259. Андалузија
 1260. Анкара
 1261. Баварија
 1262. Баку
 1263. Балтичко Море
 1264. Бахамски Острови
 1265. Белизе
 1266. Брисел
 1267. Брунеј
 1268. Будимпешта
 1269. Бурма
 1270. Велигден
 1271. Гвинеја
 1272. Доминика
 1273. Евроазија
 1274. Екваторска Гвинеја
 1275. Западна Сахара
 1276. Зелено’ртска Република
 1277. Катар
 1278. Комори
 1279. Лондон
 1280. Мадрид
 1281. Малдиви
 1282. Мека
 1283. Мјанмар
 1284. Нептун
 1285. Обединето Кралство на Велика Британија и Северна Ирска
 1286. Панама
 1287. Плутон
 1288. Подгорица
 1289. Република Ирска
 1290. Република Конго
 1291. Рига
 1292. Руанда
 1293. Самоа
 1294. Сатурн
 1295. Свазиленд
 1296. Северна Македонија
 1297. Сомалија
 1298. Танзанија
 1299. Хаити
 1300. Чеченија
 1301. Шпанец
 1302. абдест
 1303. абортус
 1304. аван
 1305. аванс
 1306. австриски
 1307. автоматски
 1308. автономија
 1309. ага
 1310. агол
 1311. агрегат
 1312. администрација
 1313. академија
 1314. ако
 1315. акреп
 1316. албум
 1317. алгоритам
 1318. алтернатива
 1319. алузија
 1320. ама
 1321. амонијак
 1322. ан
 1323. анализа
 1324. анатом
 1325. анафора
 1326. анкета
 1327. антена
 1328. антибиотик
 1329. антоним
 1330. апетит
 1331. апче
 1332. аристократ
 1333. аристократија
 1334. аритметика
 1335. арка
 1336. арматура
 1337. артилерија
 1338. архипелаг
 1339. аскет
 1340. астрологија
 1341. астронаут
 1342. астрономски
 1343. ат
 1344. атар
 1345. атеист
 1346. атентат
 1347. атрибут
 1348. ајнштајниум
 1349. аџија
 1350. бадем
 1351. балада
 1352. балет
 1353. балкон
 1354. бамбус
 1355. банкрот
 1356. бара
 1357. барабан
 1358. барање
 1359. бариум
 1360. барут
 1361. басна
 1362. бајонет
 1363. безбедност
 1364. бел дроб
 1365. бес
 1366. библиотекар
 1367. биолошки
 1368. бисер
 1369. битка
 1370. благодарен
 1371. блуза
 1372. бобинка
 1373. божилак
 1374. бравар
 1375. брадавица
 1376. бран
 1377. брана
 1378. братство
 1379. брест
 1380. бршлен
 1381. будизам
 1382. будилник
 1383. важен
 1384. важност
 1385. ванадиум
 1386. вари
 1387. вера
 1388. верен
 1389. верува
 1390. вила
 1391. вилино коњче
 1392. виљушка
 1393. внатре
 1394. водоводџија
 1395. возач
 1396. возраст
 1397. вокатив
 1398. волумен
 1399. волја
 1400. врколак
 1401. вртипоп
 1402. габа
 1403. гадолиниум
 1404. газ
 1405. ген
 1406. геолог
 1407. главоболка
 1408. гнида
 1409. говор
 1410. годишнина
 1411. гол
 1412. голман
 1413. гориво
 1414. горила
 1415. грабеж
 1416. градинар
 1417. грам
 1418. грашок
 1419. грев
 1420. грива
 1421. грклан
 1422. грлица
 1423. грло
 1424. грнчар
 1425. грозjе
 1426. дава
 1427. далечен
 1428. датум
 1429. девер
 1430. деветнаесет
 1431. дел
 1432. десерт
 1433. детство
 1434. дефлација
 1435. деца
 1436. динамит
 1437. дипломатија
 1438. дијалект
 1439. диња
 1440. длабок
 1441. дланка
 1442. до
 1443. дрвен
 1444. државјанин
 1445. дрозд
 1446. друг
 1447. дува
 1448. душек
 1449. душман
 1450. дуња
 1451. евро
 1452. евтин
 1453. еднорог
 1454. екологија
 1455. екосистем
 1456. екран
 1457. експеримент
 1458. електронска пошта
 1459. елемент
 1460. емоција
 1461. ентомологија
 1462. ера
 1463. ехо
 1464. жад
 1465. жаргон
 1466. железен
 1467. жир
 1468. жител
 1469. жолчка
 1470. жртва
 1471. зад
 1472. западен
 1473. запирка
 1474. зарзават
 1475. затвор
 1476. зачин
 1477. зборува
 1478. звезда
 1479. звучник
 1480. земјоделец
 1481. знае
 1482. значење
 1483. иго
 1484. играчка
 1485. идеал
 1486. иднина
 1487. изговор
 1488. излез
 1489. има
 1490. имам
 1491. империја
 1492. империјализам
 1493. импресионизам
 1494. индустрија
 1495. интересен
 1496. интернационален
 1497. источен
 1498. каде
 1499. казна
 1500. какао
 1501. кал
 1502. калеидоскоп
 1503. камера
 1504. камилица
 1505. камион
 1506. камшик
 1507. канал
 1508. канцеларија
 1509. канџа
 1510. капија
 1511. капут
 1512. каранфил
 1513. кариера
 1514. касап
 1515. катастрофа
 1516. категорија
 1517. катран
 1518. кашла
 1519. кај
 1520. квадрат
 1521. квас
 1522. квасец
 1523. келнер
 1524. кечап
 1525. километар
 1526. кинески
 1527. кичма
 1528. клас
 1529. клевета
 1530. клен
 1531. клима
 1532. кобра
 1533. кога
 1534. кол
 1535. колега
 1536. коло
 1537. комбајн
 1538. коморач
 1539. компас
 1540. композитор
 1541. комшија
 1542. коноп
 1543. конус
 1544. концерт
 1545. конјугација
 1546. коприна
 1547. копје
 1548. кора
 1549. кос
 1550. коцка
 1551. кош
 1552. кошница
 1553. кошула
 1554. кој
 1555. краде
 1556. кралица
 1557. краставица
 1558. крај
 1559. кремен
 1560. крзно
 1561. кристал
 1562. крофна
 1563. крст
 1564. кукла
 1565. култура
 1566. лаванда
 1567. ладен
 1568. ладилник
 1569. лакт
 1570. латински
 1571. лаѓа
 1572. лебарка
 1573. легенда
 1574. лек
 1575. лепеза
 1576. лет
 1577. леќа
 1578. лик
 1579. линија
 1580. литар
 1581. лов
 1582. логаритам
 1583. лозинка
 1584. лос
 1585. луѓе
 1586. луња
 1587. магнет
 1588. мама
 1589. маргарин
 1590. масажа
 1591. маслинка
 1592. мајчин јазик
 1593. медал
 1594. мелница
 1595. менструација
 1596. месар
 1597. метал
 1598. метафора
 1599. милја
 1600. минаре
 1601. минато
 1602. минерал
 1603. мисли
 1604. мито
 1605. младост
 1606. мнозинство
 1607. молчи
 1608. момче
 1609. монитор
 1610. монотеизам
 1611. мора
 1612. мотика
 1613. мотор
 1614. мој
 1615. моќ
 1616. мрава
 1617. мравјалник
 1618. мразулец
 1619. мрак
 1620. мудар
 1621. муле
 1622. муслиман
 1623. мутација
 1624. муштерија
 1625. напон
 1626. насмевка
 1627. насока
 1628. научен
 1629. научник
 1630. невработеност
 1631. неписменост
 1632. непријател
 1633. нешто
 1634. никогаш
 1635. новинарство
 1636. обетка
 1637. обичај
 1638. облачен
 1639. образ
 1640. од
 1641. одвртка
 1642. оди
 1643. озон
 1644. олтар
 1645. опасен
 1646. опатица
 1647. опатија
 1648. оргазам
 1649. орган
 1650. организам
 1651. осми
 1652. осумдесет
 1653. офицер
 1654. очув
 1655. оџак
 1656. пазува
 1657. памет
 1658. папрат
 1659. паста
 1660. патор
 1661. патува
 1662. пациент
 1663. пашканат
 1664. пегла
 1665. педесет
 1666. перика
 1667. периоден систем
 1668. перница
 1669. пета
 1670. петти
 1671. печат
 1672. пече
 1673. печка
 1674. пеш
 1675. пиштол
 1676. пијалок
 1677. пијан
 1678. плажа
 1679. површина
 1680. поезија
 1681. пожарникар
 1682. показалец
 1683. политеизам
 1684. полиција
 1685. полноглавец
 1686. полноќ
 1687. полски
 1688. полјоделство
 1689. поп
 1690. порнографски
 1691. портокалов
 1692. португалски
 1693. потковица
 1694. пошта
 1695. права
 1696. правда
 1697. право
 1698. правосмукалка
 1699. прадедо
 1700. прамен
 1701. прасе
 1702. прекар
 1703. препелица
 1704. престапна година
 1705. придавка
 1706. прилог
 1707. принцип
 1708. причина
 1709. пријателство
 1710. проблем
 1711. продава
 1712. продавница
 1713. промет
 1714. просјак
 1715. протест
 1716. процедура
 1717. процент
 1718. психологија
 1719. пума
 1720. пумпа
 1721. работа
 1722. работилница
 1723. работник
 1724. радост
 1725. разбира
 1726. развој
 1727. разлика
 1728. ракета
 1729. расизам
 1730. рај
 1731. револуција
 1732. ренде
 1733. реформа
 1734. реч
 1735. реченица
 1736. риболов
 1737. ритам
 1738. роман
 1739. романски
 1740. ропство
 1741. сад
 1742. сака
 1743. саксофон
 1744. самоубиство
 1745. санскрит
 1746. сатира
 1747. сафир
 1748. сведок
 1749. свеж
 1750. светлина
 1751. светол
 1752. свеќник
 1753. седеф
 1754. седло
 1755. седумдесет
 1756. секогаш
 1757. секој
 1758. секс
 1759. сенка
 1760. сила
 1761. силен
 1762. симетрија
 1763. синтеза
 1764. сирак
 1765. сиромаштија
 1766. систем
 1767. скакулец
 1768. скап
 1769. славеј
 1770. слезенка
 1771. слеп
 1772. слог
 1773. службеник
 1774. слуша
 1775. смеа
 1776. сметач
 1777. снешко
 1778. совет
 1779. социологија
 1780. соѕвездие
 1781. спанаќ
 1782. сплав
 1783. споредба
 1784. способност
 1785. стапало
 1786. старогрчки
 1787. старост
 1788. стварност
 1789. стетоскоп
 1790. стои
 1791. стол
 1792. стоногалка
 1793. странски јазик
 1794. струја
 1795. стршен
 1796. студен
 1797. судбина
 1798. сунѓер
 1799. сурутка
 1800. татковина
 1801. тајна
 1802. твор
 1803. тврд
 1804. театар
 1805. тегла
 1806. телевизија
 1807. тепих
 1808. тероризам
 1809. тест
 1810. тестис
 1811. течност
 1812. тие
 1813. топ
 1814. топола
 1815. торта
 1816. точка
 1817. трговија
 1818. тревник
 1819. тренер
 1820. тресет
 1821. треска
 1822. триесет
 1823. триста
 1824. тупаница
 1825. у
 1826. умира
 1827. ураниум
 1828. ут
 1829. фарма
 1830. фармакологија
 1831. фармер
 1832. фебруари
 1833. фенер
 1834. физиологија
 1835. фикус
 1836. философија
 1837. финансиски
 1838. фински
 1839. фобија
 1840. фонтана
 1841. форма
 1842. фосфат
 1843. фотелја
 1844. фурна
 1845. харинга
 1846. хармонија
 1847. харфа
 1848. хемиски
 1849. херој
 1850. хиена
 1851. хинду
 1852. хипотеза
 1853. хирург
 1854. хлорофил
 1855. хмељ
 1856. хомосексуален
 1857. храброст
 1858. хрватски
 1859. христијанин
 1860. хромозом
 1861. цар
 1862. цвекло
 1863. центрифуга
 1864. циклон
 1865. цртеж
 1866. чалма
 1867. часовник
 1868. чевел
 1869. чекан
 1870. чело
 1871. четина
 1872. четириесет
 1873. четиристотини
 1874. чинија
 1875. чист
 1876. чучурлига
 1877. шајка
 1878. шеесет
 1879. шепа
 1880. шепот
 1881. шестар
 1882. шешир
 1883. шило
 1884. шија
 1885. шо
 1886. шолја
 1887. шофер
 1888. шпион
 1889. шпорет
 1890. шприц
 1891. штафелај
 1892. штука
 1893. шура
 1894. ѓ
 1895. ѓубре
 1896. ѓубриво
 1897. ѓуле
 1898. ѕ
 1899. ѕвонче
 1900. ѕид
 1901. јаболкница
 1902. јазол
 1903. јарец
 1904. јарост
 1905. јасмин
 1906. јајцевод
 1907. јогурт
 1908. љубовник
 1909. љубовница
 1910. љубопитност
 1911. ќилим
 1912. ќумур
 1913. ќурка
 1914. џез
 1915. џемпер
 1916. џудо
 1917. Јангон
 1918. Јерменија
 1919. Југославија
 1920. Јужен Океан
 1921. Јужна Америка
 1922. Јужна Европа
 1923. Азиец
 1924. Алпи
 1925. Амстердам
 1926. Арапско Море
 1927. Б
 1928. Банги
 1929. Банџул
 1930. Бело Море
 1931. Бермуда
 1932. Библија
 1933. Битола
 1934. Бишкек
 1935. Благоевград
 1936. Бранденбург
 1937. Брунеи
 1938. Бугарин
 1939. Буенос Аирес
 1940. Вавилон
 1941. Варна
 1942. Велингтон
 1943. Венеција
 1944. Висла
 1945. Гибралтар
 1946. Гуам
 1947. ДНК
 1948. Давид
 1949. Дака
 1950. Демократска Народна Република Кореја
 1951. Демократска Република Конго
 1952. Единбург
 1953. Екваторијална Гвинеја
 1954. Заир
 1955. Зелено’ртски Острови
 1956. Исус
 1957. Италијански
 1958. Канбера
 1959. Карипско Море
 1960. Киргизија
 1961. Кореја
 1962. Лав
 1963. Макао
 1964. Македонка
 1965. Максим
 1966. Мала Азија
 1967. Малезиски
 1968. Мартиник
 1969. Маршалови Острови
 1970. Микронезија
 1971. Народна Република Кина
 1972. Најроби
 1973. Ниуе
 1974. Норвежанец
 1975. Обединетото Кралство
 1976. Омск
 1977. Папуа Нова Гвинеја
 1978. Платон
 1979. Прусија
 1980. Пјонгјанг
 1981. Рак
 1982. Рејкјавик
 1983. Руска Федерација
 1984. САД
 1985. Света Луција
 1986. Северна Каролина
 1987. Сејшели
 1988. Скандинавија
 1989. Соединети Држави
 1990. Сократ
 1991. Соломонови Острови
 1992. Сојузна Република Германија
 1993. Србија и Црна Гора
 1994. Тонга
 1995. Узбекистан
 1996. Унгарец
 1997. Фарски Острови
 1998. Хамбург
 1999. Хелсинки
 2000. Хрват
 2001. Хрватски
 2002. Чикаго
 2003. Шкотска
 2004. абаџија
 2005. абдикација
 2006. аберација
 2007. абонент
 2008. абхаски
 2009. авантурист
 2010. авиокомпанија
 2011. авионски
 2012. авијација
 2013. авокадо
 2014. австралиски
 2015. автократија
 2016. автопат
 2017. автопортрет
 2018. авторски
 2019. автостоп
 2020. автострада
 2021. автотранспорт
 2022. автохтон
 2023. агенција
 2024. агитатор
 2025. агностицизам
 2026. агонија
 2027. агресивен
 2028. агресија
 2029. адекватен
 2030. адресат
 2031. аждер
 2032. азбучен
 2033. азил
 2034. азиски
 2035. аквариум
 2036. акне
 2037. акроним
 2038. аксиома
 2039. активен
 2040. активист
 2041. активност
 2042. акцент
 2043. акционер
 2044. алат
 2045. алатка
 2046. албански
 2047. албатрос
 2048. алгебарски
 2049. алегорија
 2050. ален
 2051. алергичен
 2052. амбициозен
 2053. амбиција
 2054. американски
 2055. амнезија
 2056. амфора
 2057. аналогија
 2058. анархизам
 2059. анасон
 2060. ангелски
 2061. ангина
 2062. анектира
 2063. антисемитизам
 2064. антитеза
 2065. антрацит
 2066. антрополог
 2067. аорист
 2068. аптекар
 2069. ар
 2070. аранжира
 2071. арапски
 2072. арен
 2073. арендатор
 2074. аркада
 2075. армија
 2076. ароганција
 2077. арома
 2078. арсенал
 2079. архаизам
 2080. асистент
 2081. аскер
 2082. асоцира
 2083. асоцијација
 2084. аспирин
 2085. астероид
 2086. астролог
 2087. астрофизика
 2088. асфалт
 2089. аташе
 2090. атмосферски
 2091. атомски
 2092. аутопсија
 2093. афинитет
 2094. афрички
 2095. аѓутант
 2096. ајвар
 2097. б
 2098. бавен
 2099. бавча
 2100. багаж
 2101. бадминтон
 2102. база
 2103. базен
 2104. бакалар
 2105. бакнува
 2106. балистика
 2107. балон
 2108. балсамира
 2109. банкар
 2110. бар
 2111. барабанџија
 2112. барок
 2113. бајка
 2114. бедро
 2115. безжичен
 2116. белешка
 2117. бензин
 2118. берклиум
 2119. бесилка
 2120. бејзбол
 2121. беќар
 2122. би
 2123. бизмут
 2124. билијард
 2125. биолог
 2126. биосфера
 2127. бирократија
 2128. бисквит
 2129. бисмут
 2130. бич
 2131. благ
 2132. блед
 2133. близнак
 2134. блуе
 2135. боб
 2136. богиња
 2137. бодеж
 2138. божество
 2139. божица
 2140. болен
 2141. борба
 2142. бордел
 2143. боровинка
 2144. босилек
 2145. бојкот
 2146. бразда
 2147. браќа
 2148. брег
 2149. бременост
 2150. брзозборка
 2151. бричи
 2152. бродолом
 2153. брои
 2154. бронза
 2155. брутален
 2156. буба
 2157. бубашваба
 2158. будалест
 2159. будистички
 2160. бука
 2161. буквален
 2162. булдог
 2163. бунар
 2164. буре
 2165. бут
 2166. бучен
 2167. буџет
 2168. вага
 2169. вагина
 2170. вазна
 2171. валкан
 2172. валута
 2173. валцер
 2174. вангла
 2175. вар
 2176. ваш
 2177. ваја
 2178. вајар
 2179. вегетаријанка
 2180. вегетаријанство
 2181. велик
 2182. вена
 2183. венчавка
 2184. верба
 2185. вероотстапник
 2186. весел
 2187. весло
 2188. ветеран
 2189. ветеринар
 2190. вети
 2191. вечно
 2192. вечност
 2193. вештачки
 2194. вештерка
 2195. видео
 2196. види
 2197. видливост
 2198. вие
 2199. викенд
 2200. вилушка
 2201. винарство
 2202. виор
 2203. вирусен
 2204. висина
 2205. витамин
 2206. вишна
 2207. влада
 2208. владика
 2209. власец
 2210. влашки
 2211. влекач
 2212. влијание
 2213. внатрешен
 2214. водоземец
 2215. воен
 2216. воздухопловство
 2217. возило
 2218. волшебник
 2219. вон
 2220. воспитувач
 2221. востание
 2222. војска
 2223. вратар
 2224. вредност
 2225. вресок
 2226. вреќа
 2227. врне
 2228. врска
 2229. врста
 2230. врши
 2231. вселена
 2232. втор
 2233. габер
 2234. гамета
 2235. гаража
 2236. гаранција
 2237. гаќи
 2238. геном
 2239. геологија
 2240. главен
 2241. гладиола
 2242. гладијатор
 2243. гласник
 2244. гледа
 2245. глоба
 2246. глобализација
 2247. глуварче
 2248. глувост
 2249. глувче
 2250. глужд
 2251. глупав
 2252. глупак
 2253. гној
 2254. го
 2255. годишно време
 2256. горд
 2257. гордост
 2258. гори
 2259. госпоѓица
 2260. готовина
 2261. гради
 2262. градоначалник
 2263. грамофон
 2264. граната
 2265. грд
 2266. гребло
 2267. грешка
 2268. грејпфрут
 2269. гризе
 2270. гробар
 2271. грозје
 2272. грофица
 2273. грст
 2274. група
 2275. губи
 2276. гулабица
 2277. гума за џвакање
 2278. д
 2279. далечина
 2280. дали
 2281. дар
 2282. дата
 2283. двесте
 2284. движење
 2285. двоглед
 2286. двоина
 2287. двор
 2288. дворец
 2289. дебел
 2290. деветстотини
 2291. деветти
 2292. дека
 2293. деленик
 2294. дело
 2295. демографија
 2296. десетти
 2297. детектив
 2298. дефиниција
 2299. дејност
 2300. див
 2301. дива патка
 2302. дигитализација
 2303. диктатор
 2304. дилема
 2305. димензија
 2306. династија
 2307. директен
 2308. диск
 2309. дискриминација
 2310. дистрибуција
 2311. дише
 2312. дијагноза
 2313. дијалектика
 2314. длето
 2315. доба
 2316. добар
 2317. добровечер
 2318. добротворност
 2319. доволен
 2320. дозира
 2321. дои
 2322. доказ
 2323. доктор
 2324. долар
 2325. долг
 2326. должина
 2327. долу
 2328. доручек
 2329. дојде
 2330. драматург
 2331. дромедар
 2332. дружба
 2333. друм
 2334. дупка
 2335. дуќан
 2336. евла
 2337. егзистенцијализам
 2338. едвај
 2339. еднаквост
 2340. еднина
 2341. економија
 2342. еластичен
 2343. електрицитет
 2344. елипса
 2345. емиграција
 2346. енергија
 2347. ентропија
 2348. епидемија
 2349. епилепсија
 2350. епископ
 2351. епистемологија
 2352. ерген
 2353. ерес
 2354. ермелин
 2355. ерупција
 2356. есперанто
 2357. етан
 2358. етика
 2359. етикета
 2360. етнографија
 2361. ејакулација
 2362. жалост
 2363. жалфија
 2364. ждребец
 2365. жеден
 2366. жежок
 2367. желба
 2368. железница
 2369. жени
 2370. жив
 2371. живее
 2372. живец
 2373. жири
 2374. журналист
 2375. забава
 2376. заборава
 2377. завидлив
 2378. завод
 2379. завчера
 2380. загрепски
 2381. задача
 2382. заден
 2383. задутре
 2384. закана
 2385. залез
 2386. замка
 2387. занаетчија
 2388. занимање
 2389. запалка
 2390. заплаши
 2391. засекогаш
 2392. засолниште
 2393. затвореник
 2394. зајдисонце
 2395. здолниште
 2396. здраво
 2397. зет
 2398. зло
 2399. злосторник
 2400. знаење
 2401. знаменит
 2402. значаен
 2403. зомби
 2404. зора
 2405. зрак
 2406. идентичен
 2407. идеологија
 2408. идиотски
 2409. идо
 2410. избегне
 2411. избира
 2412. избувлив
 2413. извини
 2414. издавач
 2415. имиграција
 2416. император
 2417. инвеститор
 2418. индекс
 2419. индиcкa кoкoшкa
 2420. индивидуалист
 2421. интелигенција
 2422. интензивен
 2423. интеракција
 2424. интерпункција
 2425. инфраструктура
 2426. инцест
 2427. искрен
 2428. искуство
 2429. испит
 2430. испраќач
 2431. ист
 2432. историчар
 2433. иш
 2434. каже
 2435. како
 2436. кале
 2437. калинка
 2438. калорија
 2439. камбанарија
 2440. камин
 2441. канаринец
 2442. кандела
 2443. канибализам
 2444. капак
 2445. капацитет
 2446. капиталист
 2447. карактеристика
 2448. карпа
 2449. катанец
 2450. катник
 2451. католички
 2452. кафеав
 2453. кашлица
 2454. кашмир
 2455. кајгана
 2456. квака
 2457. квалитет
 2458. квантитет
 2459. квартира
 2460. кеса
 2461. кива
 2462. кикирика
 2463. килибар
 2464. кипарис
 2465. кириличен
 2466. киселец
 2467. клавијатура
 2468. кларинет
 2469. класицизам
 2470. клаустрофобија
 2471. клевети
 2472. клепка
 2473. климатологија
 2474. клин
 2475. клинец
 2476. клиника
 2477. кловн
 2478. клон
 2479. клунар
 2480. кнез
 2481. книжевност
 2482. коала
 2483. ковачница
 2484. ковчег
 2485. код
 2486. коктел
 2487. количество
 2488. колонија
 2489. комедија
 2490. коментар
 2491. комплетен
 2492. компромитира
 2493. комуникација
 2494. кондом
 2495. кондура
 2496. конзервира
 2497. конзулат
 2498. конкурент
 2499. конкуренција
 2500. конкурс
 2501. контрабас
 2502. контрола
 2503. конфликт
 2504. концепт
 2505. копира
 2506. копито
 2507. коприва
 2508. корејски
 2509. корисник
 2510. корито
 2511. корпа
 2512. корпус
 2513. косатка
 2514. косинус
 2515. костен
 2516. костур
 2517. котел
 2518. коцкарница
 2519. кочија
 2520. коњак
 2521. коњаница
 2522. кравата
 2523. крак
 2524. кралски
 2525. крвен сад
 2526. креда
 2527. кредитна картичка
 2528. крива
 2529. кригла
 2530. криза
 2531. крик
 2532. криминалец
 2533. критериум
 2534. критика
 2535. криумчар
 2536. крлеж
 2537. кроасан
 2538. кров
 2539. крпа
 2540. крушка
 2541. крчма
 2542. ксенофобија
 2543. куб
 2544. кум
 2545. кундак
 2546. купатило
 2547. купи
 2548. купувач
 2549. кур
 2550. куршум
 2551. куфер
 2552. кучиња
 2553. кучка
 2554. лава
 2555. лавица
 2556. ладало
 2557. лае
 2558. лак
 2559. лактоза
 2560. ланец
 2561. лани
 2562. ластегарка
 2563. лев
 2564. легендарен
 2565. легура
 2566. ледник
 2567. лежи
 2568. лезбејка
 2569. лековит
 2570. лексикологија
 2571. лекува
 2572. ленинизам
 2573. лепило
 2574. летало
 2575. летаргија
 2576. леукоцит
 2577. либерализам
 2578. либрето
 2579. ливада
 2580. лигња
 2581. лидер
 2582. лижавче
 2583. ликер
 2584. лилјан
 2585. лимун
 2586. лимфа
 2587. лингвист
 2588. линеарен
 2589. линијар
 2590. лисец
 2591. листа
 2592. литосфера
 2593. лифт
 2594. лицемер
 2595. личен
 2596. ловец
 2597. ловџија
 2598. логика
 2599. логичен
 2600. лоза
 2601. локомотива
 2602. лопата
 2603. лоренсиум
 2604. лост
 2605. лотарија
 2606. лузна
 2607. лустер
 2608. лут
 2609. магариња
 2610. магдонос
 2611. магионичар
 2612. магија
 2613. магнетизам
 2614. магнолија
 2615. мазга
 2616. маица
 2617. мак
 2618. малвер
 2619. малцинство
 2620. манга
 2621. мандарински
 2622. манипулација
 2623. мапа
 2624. марама
 2625. марамче
 2626. мармалад
 2627. мародер
 2628. маслен
 2629. маст
 2630. мастило
 2631. математичар
 2632. материја
 2633. мачен
 2634. машина
 2635. мајонез
 2636. мајтнериум
 2637. маќеа
 2638. мев
 2639. медитација
 2640. медовина
 2641. мек
 2642. меле
 2643. мелодија
 2644. ментален
 2645. местен
 2646. метафизика
 2647. метеор
 2648. метеорологија
 2649. методологија
 2650. метро
 2651. механика
 2652. мечувалец
 2653. меѓу
 2654. микробиологија
 2655. микробран
 2656. микроекономија
 2657. мил
 2658. милиметар
 2659. милкшејк
 2660. мимоза
 2661. минимален
 2662. мираз
 2663. мирис
 2664. мириса
 2665. миса
 2666. мисла
 2667. митологија
 2668. митралез
 2669. мишка
 2670. млак
 2671. многубоштво
 2672. мов
 2673. модел
 2674. модерен
 2675. можен
 2676. мокар
 2677. мол
 2678. молец
 2679. молзе
 2680. моли
 2681. молња
 2682. момент
 2683. монарх
 2684. монголски
 2685. морач
 2686. морско коњче
 2687. мотивација
 2688. моча
 2689. мочен меур
 2690. мочка
 2691. мочуриште
 2692. мравојад
 2693. мрежа
 2694. мршоjадец
 2695. мумифицира
 2696. муфлон
 2697. навивач
 2698. надворешен
 2699. надвојвода
 2700. надзор
 2701. назад
 2702. назив
 2703. нана
 2704. нападне
 2705. напразно
 2706. население
 2707. наследен
 2708. наследник
 2709. наставка
 2710. наставник
 2711. настинка
 2712. наут
 2713. нацизам
 2714. национализам
 2715. националност
 2716. начин
 2717. невозможен
 2718. неизлечлив
 2719. неколку
 2720. неодимиум
 2721. неодиум
 2722. неопходен
 2723. непце
 2724. несовршенство
 2725. нетрпеливост
 2726. неутрон
 2727. ноj
 2728. ножу
 2729. ноздра
 2730. норвешки
 2731. норма
 2732. нота
 2733. нотар
 2734. нужен
 2735. о
 2736. облека
 2737. облик
 2738. обрач
 2739. обрежување
 2740. оброк
 2741. објаснување
 2742. овде
 2743. овен
 2744. овошка
 2745. овоштарник
 2746. овчар
 2747. ограда
 2748. одбор
 2749. одвај
 2750. одговорност
 2751. одмор
 2752. одраз
 2753. оклоп
 2754. октопод
 2755. омраза
 2756. онкологија
 2757. ономатопеја
 2758. опит
 2759. општество
 2760. општина
 2761. орбита
 2762. орев
 2763. ориентација
 2764. осаменост
 2765. осигурување
 2766. оска
 2767. основа
 2768. основач
 2769. остар
 2770. остри
 2771. острига
 2772. осумаголник
 2773. осумстотини
 2774. отсечка
 2775. отсуство
 2776. оцелот
 2777. очај
 2778. очекување
 2779. очен
 2780. очила за сонце
 2781. палачинка
 2782. палеонтологија
 2783. панаѓур
 2784. панталони
 2785. папагал
 2786. папок
 2787. папуча
 2788. парадокс
 2789. паричник
 2790. парк
 2791. парламент
 2792. парохија
 2793. партизан
 2794. партицип
 2795. патлиџан
 2796. патник
 2797. патријарх
 2798. патче
 2799. паштерка
 2800. пајажина
 2801. пајче
 2802. пекол
 2803. пелин
 2804. пена
 2805. перо
 2806. петел
 2807. петстотини
 2808. печатар
 2809. печатач
 2810. пешак
 2811. пешачи
 2812. пешачки премин
 2813. пила
 2814. пипер
 2815. пират
 2816. питач
 2817. питон
 2818. пичка
 2819. пијавица
 2820. плав
 2821. плазма
 2822. пламен
 2823. планетариум
 2824. платно
 2825. плач
 2826. плаќа
 2827. плевра
 2828. племе
 2829. плете
 2830. пливач
 2831. плик
 2832. плоштина
 2833. плука
 2834. побратим
 2835. повраќа
 2836. повреда
 2837. погреб
 2838. под
 2839. подарок
 2840. подморница
 2841. подозрение
 2842. пожар
 2843. покана
 2844. покер
 2845. покорен
 2846. пол
 2847. полв
 2848. полимер
 2849. политика
 2850. политичар
 2851. политички
 2852. полица
 2853. полицаец
 2854. полк
 2855. полковник
 2856. половина
 2857. помага
 2858. попуст
 2859. пораз
 2860. порнографија
 2861. порта
 2862. портокалова
 2863. последен
 2864. постепен
 2865. постоење
 2866. постулат
 2867. поток
 2868. потпетица
 2869. потпис
 2870. потребен
 2871. почеток
 2872. прав
 2873. правец
 2874. прави
 2875. правилен
 2876. правина
 2877. правник
 2878. правопис
 2879. празен
 2880. празеодиум
 2881. празник
 2882. прачка
 2883. праша
 2884. прашува
 2885. прегратка
 2886. предава
 2887. предавник
 2888. предок
 2889. прекрасен
 2890. прелистувач
 2891. препорача
 2892. препрека
 2893. пресен
 2894. престапник
 2895. престолнина
 2896. претприемач
 2897. претставник
 2898. приближен
 2899. прилика
 2900. прима
 2901. примирје
 2902. принц
 2903. принцеза
 2904. пристаниште
 2905. притисок
 2906. прифати
 2907. провинција
 2908. провлак
 2909. програма
 2910. продавач
 2911. проза
 2912. прокељ
 2913. пропаганда
 2914. просек
 2915. просо
 2916. проспект
 2917. простата
 2918. профан
 2919. псевдоним
 2920. психолог
 2921. психолошки
 2922. психотерапија
 2923. пура
 2924. пуши
 2925. пченка
 2926. раб
 2927. радиум
 2928. радијан
 2929. разбеснетост
 2930. разгледница
 2931. разговор
 2932. разочара
 2933. ракавица
 2934. рамен
 2935. рамноденица
 2936. рамноправност
 2937. рамнотежа
 2938. распетие
 2939. расправа
 2940. раст
 2941. растворувач
 2942. расте
 2943. растојание
 2944. реакционер
 2945. реалност
 2946. револуционен
 2947. револуционерен
 2948. ред
 2949. реинкарнација
 2950. реми
 2951. рен
 2952. ренесанса
 2953. ренсомвер
 2954. репка
 2955. рецесија
 2956. рибарство
 2957. рибизла
 2958. рибофлавин
 2959. рид
 2960. рима
 2961. римски
 2962. робинка
 2963. род
 2964. роднина
 2965. родољубие
 2966. роса
 2967. руба
 2968. рубин
 2969. рудар
 2970. ружа
 2971. русокос
 2972. сабја
 2973. сал
 2974. саламандер
 2975. салата
 2976. салфетка
 2977. сам
 2978. само
 2979. самовар
 2980. самоубиец
 2981. сарказам
 2982. саркастичен
 2983. саркофаг
 2984. сателит
 2985. сауна
 2986. саѓа
 2987. свастика
 2988. свекор
 2989. светилка
 2990. светлосна година
 2991. свинско
 2992. свири
 2993. свирка
 2994. свој
 2995. се
 2996. северозапад
 2997. сега
 2998. сегмент
 2999. седиште
 3000. седми
 3001. седумстотини
 3002. секаде
 3003. сексуален
 3004. сенатор
 3005. сендвич
 3006. сеница
 3007. сепаратизам
 3008. сив
 3009. сива чапја
 3010. симбиоза
 3011. сина
 3012. синдикат
 3013. синоним
 3014. сируп
 3015. система
 3016. ситуација
 3017. сифилис
 3018. скала
 3019. скеле
 3020. скорпија
 3021. скратува
 3022. скржавец
 3023. скроб
 3024. скуша
 3025. слава
 3026. слад
 3027. слама
 3028. слана
 3029. слануток
 3030. слепоочница
 3031. слика
 3032. сликар
 3033. словачки
 3034. словенечки
 3035. слој
 3036. слуз
 3037. случај
 3038. смее
 3039. смелост
 3040. сметководител
 3041. сметководство
 3042. смешен
 3043. смисла
 3044. смог
 3045. снајперист
 3046. сноп
 3047. со
 3048. сова
 3049. совест
 3050. солен
 3051. сомнеж
 3052. сомнение
 3053. сон
 3054. сонцестој
 3055. сопственик
 3056. соседство
 3057. софтвер
 3058. соцветие
 3059. социолог
 3060. сперма
 3061. споменик
 3062. спонтан
 3063. спојка
 3064. средновековен
 3065. средство
 3066. среќен
 3067. среќен роденден
 3068. српскохрватски
 3069. стадо
 3070. стап
 3071. стапица
 3072. старомоден
 3073. статистика
 3074. степен
 3075. страна
 3076. стратегија
 3077. страшливец
 3078. струна
 3079. стршлен
 3080. сув
 3081. сувенир
 3082. сувереност
 3083. суди
 3084. суеверие
 3085. суета
 3086. сукња
 3087. сума
 3088. супермаркет
 3089. сурла
 3090. суша
 3091. суштина
 3092. таа
 3093. таблета
 3094. тага
 3095. тажен
 3096. тазе
 3097. такса
 3098. таксономија
 3099. таму
 3100. тангенс
 3101. танец
 3102. танц
 3103. танцов
 3104. танцува
 3105. тап
 3106. тапан
 3107. тапанар
 3108. тврдина
 3109. тврдоглав
 3110. тек
 3111. телешко
 3112. тема
 3113. темнина
 3114. темпера
 3115. тенисер
 3116. тенк
 3117. тенок
 3118. теократија
 3119. теологија
 3120. тераса
 3121. територија
 3122. територијален
 3123. терминологија
 3124. термит
 3125. терорист
 3126. тетреб
 3127. технициум
 3128. тешта
 3129. тивок
 3130. тигрица
 3131. тил
 3132. тим
 3133. тинејџер
 3134. тиранија
 3135. титула
 3136. тифус
 3137. тих
 3138. тишина
 3139. ткае
 3140. тоа
 3141. тоалетна хартија
 3142. товар
 3143. толпа
 3144. том
 3145. торбар
 3146. точак
 3147. точен
 3148. трага
 3149. трактор
 3150. трамвај
 3151. транзистор
 3152. трговец
 3153. трет
 3154. тригонометрија
 3155. трн
 3156. тропски
 3157. трошок
 3158. трпезарија
 3159. труп
 3160. трча
 3161. трчање
 3162. тугрик
 3163. тукан
 3164. тула
 3165. турбина
 3166. турпија
 3167. туѓ
 3168. туѓинец
 3169. убиец
 3170. удар
 3171. ужас
 3172. ужина
 3173. узенгија
 3174. улиште
 3175. уметник
 3176. употреба
 3177. управа
 3178. управник
 3179. урбан
 3180. уред
 3181. урина
 3182. успех
 3183. успешен
 3184. уцена
 3185. учебник
 3186. ученик
 3187. ученичка
 3188. учи
 3189. учителка
 3190. учтив
 3191. уши
 3192. факс
 3193. фамилија
 3194. фанатизам
 3195. фар
 3196. фараон
 3197. фармаколог
 3198. фашистички
 3199. федер
 3200. федерација
 3201. феудален
 3202. филм
 3203. филозоф
 3204. филџан
 3205. фиока
 3206. фока
 3207. фолклор
 3208. фонетика
 3209. фонологија
 3210. форум
 3211. фрижидер
 3212. фризер
 3213. фризура
 3214. функционира
 3215. функција
 3216. фурнаџија
 3217. халва
 3218. хаотичен
 3219. хармоника
 3220. харпун
 3221. хегемонија
 3222. хектар
 3223. хемичар
 3224. хемоглобин
 3225. хералд
 3226. херц
 3227. хетероген
 3228. хигиена
 3229. хиерархија
 3230. хирургија
 3231. хокеј
 3232. холандски
 3233. хомеопатија
 3234. хомоним
 3235. хомофобија
 3236. хорор
 3237. храна
 3238. хранопровод
 3239. христијанка
 3240. христијански
 3241. христијанство
 3242. хроничен
 3243. хронолошки
 3244. хумус
 3245. царина
 3246. цариник
 3247. царица
 3248. царство
 3249. цвета
 3250. цветен прав
 3251. цвеќар
 3252. цврст
 3253. целива
 3254. целулоза
 3255. цензурира
 3256. церемонија
 3257. цивилизација
 3258. цигански
 3259. цигара
 3260. цифра
 3261. цица
 3262. цицачи
 3263. црево
 3264. цреша
 3265. црн дроб
 3266. црн пипер
 3267. црпалка
 3268. црпка
 3269. чаша
 3270. чевлар
 3271. чедо
 3272. чеиз
 3273. чека
 3274. челуст
 3275. чепкалка
 3276. чест
 3277. често
 3278. честота
 3279. четврти
 3280. четириаголник
 3281. чизма
 3282. чир
 3283. чисти
 3284. чифлиг
 3285. чичко
 3286. човештво
 3287. чоколадо
 3288. чувство
 3289. чувствува
 3290. чума
 3291. чур
 3292. шаблон
 3293. шал
 3294. шаман
 3295. шаманизам
 3296. шамивче
 3297. шамија
 3298. шарка
 3299. шарм
 3300. шахта
 3301. шега
 3302. шегаџија
 3303. шепне
 3304. шепоти
 3305. шестнаесет
 3306. шестотини
 3307. шета
 3308. ширина
 3309. шпагети
 3310. шпенадла
 3311. шпил
 3312. шприца
 3313. штака
 3314. штама
 3315. штедлив
 3316. штипе
 3317. шуми
 3318. ѓаволски
 3319. ѓакон
 3320. ѓеврек
 3321. ѓезве
 3322. ѕвездалија
 3323. ѕвезден
 3324. ѕвездичка
 3325. ѕвер
 3326. ѕвони
 3327. ѕидина
 3328. ја
 3329. јаболков
 3330. јавач
 3331. јавор
 3332. јазичар
 3333. јака
 3334. јама
 3335. јантар
 3336. јапонско јаболко
 3337. јаре
 3338. јасен
 3339. јасност
 3340. јастук
 3341. јатаган
 3342. јато
 3343. јајник
 3344. јајчник
 3345. јога
 3346. јон
 3347. јорган
 3348. јоргован
 3349. југозападен
 3350. југословенски
 3351. јудаизам
 3352. јунак
 3353. љубен
 3354. љубичица
 3355. љубознајност
 3356. љубоморен
 3357. љубоморност
 3358. љубоморство
 3359. љубопитство
 3360. њутн
 3361. ќе
 3362. ќерамида
 3363. ќускија
 3364. ѝ
 3365. џ
 3366. џамлија
 3367. џвака
 3368. џокеј
 3369. џунгла
 3370. Ѓ
 3371. Ѓуптин
 3372. Ѓуптинка
 3373. Ѕ
 3374. Јадранско море
 3375. Јапонец
 3376. Јапонка
 3377. Јарослављ
 3378. Југоисточна Азија
 3379. Јужен Судан
 3380. Љ
 3381. Њу Делхи
 3382. Њујорк
 3383. Ќ
 3384. Џ
 3385. Џакарта
 3386. Џорџија
 3387. Авганистанец
 3388. Авганистанка
 3389. Австро-Унгарија
 3390. Адам
 3391. Азијат
 3392. Алах
 3393. Албанец
 3394. Албанка
 3395. Аман
 3396. Ангара
 3397. Ангилја
 3398. Англичанец
 3399. Анди
 3400. Андромеда
 3401. Антарктик
 3402. Апхазија
 3403. Арагон
 3404. Арапски
 3405. Аргентинец
 3406. Артемида
 3407. Астана
 3408. Багдад
 3409. Бадник
 3410. Балкан
 3411. Бамако
 3412. Барселона
 3413. Башкортостан
 3414. Белиз
 3415. Белмопан
 3416. Берн
 3417. Бик
 3418. Бисау
 3419. Близнаци
 3420. Близок Исток
 3421. Богота
 3422. Бордо
 3423. Брегот на Слоновата Коска
 3424. Британец
 3425. Британија
 3426. Британка
 3427. Бронзено доба
 3428. Бургас
 3429. Вага
 3430. Валонски
 3431. Ваш
 3432. Вашингтон
 3433. Велс
 3434. Велшанец
 3435. Виентијан
 3436. Википедия
 3437. Витлеем
 3438. Водолија
 3439. Волга
 3440. Втора светска војна
 3441. Галиција
 3442. Гвадалупе
 3443. Гвинеја-Бисау
 3444. Гдањск
 3445. Гевгелија
 3446. Германец
 3447. Германка
 3448. Германски
 3449. Гетеборг
 3450. Господ
 3451. Грк
 3452. Дагестан
 3453. Данец
 3454. Данка
 3455. Девица
 3456. Дедо Мраз
 3457. Димче
 3458. Доха
 3459. Дрезден
 3460. Дулово
 3461. Душанбе
 3462. Евреин
 3463. Егејско Море
 3464. Епир
 3465. Ерменски
 3466. Ерусалим
 3467. Женева
 3468. Зевс
 3469. Зелено’ртски острови
 3470. Зелен ’Рт
 3471. Иван
 3472. Индокина
 3473. Ирец
 3474. Истанбул
 3475. Исус Христос
 3476. Италијанец
 3477. КГБ
 3478. Квебек
 3479. Келн
 3480. Килиманџаро
 3481. Колорадо
 3482. Конго
 3483. Конго-Бразавил
 3484. Конфучиј
 3485. Коран
 3486. Кукови Острови
 3487. Ла Манча
 3488. Литванец
 3489. Литвански
 3490. Лос Анџелес
 3491. Македонец
 3492. Маленко
 3493. Малме
 3494. Ман
 3495. Манила
 3496. Манџурија
 3497. Маршалски Острови
 3498. Месопотамија
 3499. Минск
 3500. Митре
 3501. Мице
 3502. Мицко
 3503. Мијанмар
 3504. Мојсеј
 3505. Мртво Море
 3506. Муслиман
 3507. Нил
 3508. Нова Каледонија
 3509. Нова година
 3510. Обединети Нации
 3511. Обединети нации
 3512. Осло
 3513. Отава
 3514. Охрид
 3515. Пенџаб
 3516. Пиемонт
 3517. Питагора
 3518. Пловдив
 3519. Полинезија
 3520. Полјак
 3521. Прва Светска војна
 3522. Приштина
 3523. Рабат
 3524. Рафаил
 3525. Регенсбург
 3526. Република Кина
 3527. Република Молдавија
 3528. Римска империја
 3529. Романски јазик
 3530. Русин
 3531. Самара
 3532. Самуил
 3533. Сахара
 3534. Свети Винсент и Гренадини
 3535. Свети Китс и Невис
 3536. Свето Писмо
 3537. Северна Америка
 3538. Северна Ирска
 3539. Севилја
 3540. Севиља
 3541. Словакија
 3542. Советски Сојуз
 3543. Солун
 3544. Сонце
 3545. Социјалистичка Федеративна Република Југославија
 3546. Среќна Нова Година
 3547. Сува
 3548. Сузана
 3549. Таи
 3550. Тбилиси
 3551. Терезија
 3552. Тибет
 3553. Трансилванија
 3554. Туркменистан
 3555. Турчинка
 3556. Унгарка
 3557. Федерални Држави на Микронезија
 3558. Флорида
 3559. Француз
 3560. Французин
 3561. Француска Полинезија
 3562. Хаваи
 3563. Хибру
 3564. Хималаи
 3565. Холанѓанец
 3566. Холанѓанка
 3567. Црногорец
 3568. Чебоксари
 3569. Чернобил
 3570. Чехија
 3571. Чешка Република
 3572. Ш
 3573. Шкотланѓанец
 3574. Шпанка
 3575. Штип
 3576. аба
 3577. абдицира
 3578. абдомен
 3579. абдоминален
 3580. абе
 3581. абер
 3582. аби
 3583. аблатив
 3584. аболира
 3585. абонос
 3586. абортира
 3587. абулантна кола
 3588. ава
 3589. авангарден
 3590. авансцена
 3591. авантуристички
 3592. августовски
 3593. авиолинија
 3594. авитаминоза
 3595. авлија
 3596. автархија
 3597. автентичен
 3598. автентичност
 3599. автобиографски
 3600. автобуски
 3601. автоген
 3602. автограм
 3603. автограф
 3604. автокефален
 3605. автоклав
 3606. автократ
 3607. автомат
 3608. автоматизација
 3609. автоматизира
 3610. автомобилски
 3611. автономен
 3612. авторка
 3613. авторство
 3614. автостопер
 3615. агенс
 3616. аглест
 3617. аглутинативен
 3618. агностик
 3619. аголен
 3620. агрегатен
 3621. агрегација
 3622. агрономски
 3623. адаптационен
 3624. адаптација
 3625. адаптира
 3626. адверб
 3627. адет
 3628. административен
 3629. адреналин
 3630. адут
 3631. аеродинамика
 3632. аероклуб
 3633. аждаја
 3634. ажурира
 3635. азбучник
 3636. азимут
 3637. аир
 3638. аирлија
 3639. академски
 3640. аквадукт
 3641. аклиматизација
 3642. аклиматизира
 3643. акорд
 3644. акордеон
 3645. акрибија
 3646. акт
 3647. актер
 3648. активација
 3649. активира
 3650. актинидија
 3651. актовка
 3652. актуализира
 3653. акустички
 3654. акушира
 3655. акцентира
 3656. акција
 3657. аларм
 3658. албумин
 3659. алва
 3660. алеја
 3661. алитерација
 3662. алишта
 3663. алијанса
 3664. алкален
 3665. алкалоид
 3666. алкохол
 3667. алкохолен
 3668. алкохолизам
 3669. алкохоличар
 3670. алпски
 3671. алхемија
 3672. алчен
 3673. амал
 3674. аматер
 3675. амбуланта
 3676. амвон
 3677. амеба
 3678. американизација
 3679. амерички
 3680. амин
 3681. амнестија
 3682. амортизација
 3683. амортизер
 3684. амплитуда
 3685. ампутација
 3686. анален
 3687. аналитичар
 3688. аналитичен
 3689. аналитички
 3690. анатема
 3691. анахронизам
 3692. ангажман
 3693. анемичен
 3694. анемија
 3695. анимација
 3696. анимизам
 3697. анкетира
 3698. анксиозен
 3699. анонимен
 3700. анонимност
 3701. ансамбл
 3702. антиномија
 3703. антитело
 3704. антологија
 3705. антропоним
 3706. анус
 3707. анјон
 3708. апартман
 3709. апетисани
 3710. апси
 3711. апсида
 3712. апсинт
 3713. апстрактен
 3714. апстрахира
 3715. апсурден
 3716. апсурдност
 3717. аптекарка
 3718. арамилак
 3719. арамија
 3720. арбитража
 3721. аргат
 3722. аргументација
 3723. арена
 3724. аренда
 3725. аристократски
 3726. арктички
 3727. армада
 3728. арнотија
 3729. арогантен
 3730. аромат
 3731. арсеник
 3732. артериски
 3733. артикл
 3734. артикулација
 3735. артист
 3736. артичок
 3737. артичока
 3738. артритис
 3739. архаичен
 3740. археолог
 3741. археолошки
 3742. архивар
 3743. архимандрит
 3744. арчи
 3745. ас
 3746. асален
 3747. асексуалност
 3748. асимилација
 3749. асимилира
 3750. асимптота
 3751. аспирант
 3752. аспирација
 3753. астматичен
 3754. асфалтира
 3755. ателје
 3756. атентатор
 3757. атински
 3758. атлас
 3759. атлетика
 3760. атлетичар
 3761. атол
 3762. атомен број
 3763. атрофира
 3764. атрофија
 3765. аугментатив
 3766. аукција
 3767. аутизам
 3768. афект
 3769. афера
 3770. афикс
 3771. афоризам
 3772. африкат
 3773. ацетат
 3774. ацетилен
 3775. ацетон
 3776. ашов
 3777. ајван
 3778. ајде
 3779. ајдук
 3780. ајдучки
 3781. аџамија
 3782. аџилак
 3783. бабица
 3784. багрем
 3785. багремов
 3786. базалт
 3787. баклава
 3788. бактериолог
 3789. бактериологија
 3790. бал
 3791. балалајка
 3792. балерина
 3793. балтички
 3794. балтија
 3795. бандаж
 3796. банка
 3797. банкина
 3798. банковна сметка
 3799. баран
 3800. барем
 3801. бариера
 3802. баритон
 3803. барокен
 3804. барометар
 3805. баронеса
 3806. бароница
 3807. бартер
 3808. бас
 3809. баскиски
 3810. баснописец
 3811. бастион
 3812. батерија
 3813. батик
 3814. бацил
 3815. бања
 3816. баџа
 3817. бе
 3818. бебе
 3819. бегство
 3820. беден
 3821. безалкохолен
 3822. безбеден
 3823. безбожен
 3824. безбол
 3825. безвластие
 3826. бездетен
 3827. бездомен
 3828. бездомник
 3829. безмилосен
 3830. безобразлук
 3831. безумен
 3832. безумие
 3833. безѕвезден
 3834. белградски
 3835. белег
 3836. белегзија
 3837. бележник
 3838. белетристика
 3839. белина
 3840. белка
 3841. белковина
 3842. белузлав
 3843. бемол
 3844. бендисува
 3845. бенка
 3846. бербер
 3847. бере
 3848. берза
 3849. беркелиум
 3850. берлински
 3851. бернски
 3852. беса
 3853. беси
 3854. бесконечност
 3855. бескорисен
 3856. бескрајност
 3857. бескрупулозен
 3858. бесмислица
 3859. бесмртен
 3860. бесмртност
 3861. бесови
 3862. бесплатен
 3863. беспомошен
 3864. бестрашен
 3865. бесчовечен
 3866. бибер
 3867. бивна
 3868. биде
 3869. бидејќи
 3870. бидне
 3871. бие
 3872. бизамски стаорец
 3873. бизарен
 3874. бизнис
 3875. бизнисмен
 3876. бизон
 3877. билет
 3878. бина
 3879. биограф
 3880. биографски
 3881. биопсија
 3882. биро
 3883. бирократ
 3884. бис
 3885. бисексуален
 3886. бисексуалност
 3887. битолчанче
 3888. битумен
 3889. благајник
 3890. благодарам
 3891. благороден
 3892. блам
 3893. блато
 3894. блесав
 3895. блескот
 3896. близок
 3897. блог
 3898. блок
 3899. блокада
 3900. богатство
 3901. богомолка
 3902. боде
 3903. бодликаво прасе
 3904. божествен
 3905. божественост
 3906. божиќен
 3907. боздоган
 3908. бозон
 3909. бои
 3910. болвата
 3911. боли
 3912. болник
 3913. болничар
 3914. бомбардер
 3915. борач
 3916. борец
 3917. бори
 3918. бос
 3919. босански
 3920. босоног
 3921. бостан
 3922. боца
 3923. бочвар
 3924. бош
 3925. бој
 3926. брава
 3927. брадат
 3928. бразди
 3929. бразилски
 3930. бракови
 3931. брани
 3932. браон
 3933. братов
 3934. братски
 3935. братучед
 3936. братучетка
 3937. бргу
 3938. брдо
 3939. бретонски
 3940. брза помош
 3941. бриселско зелје
 3942. британски
 3943. брифинг
 3944. брише
 3945. брканица
 3946. бродоградител
 3947. броен
 3948. броител
 3949. брокула
 3950. бронзен
 3951. бронхитис
 3952. бронхијален
 3953. брош
 3954. брошура
 3955. бројка
 3956. брунка
 3957. брусница
 3958. брчкав
 3959. бубамара
 3960. бубрежен
 3961. бугарски јазик
 3962. будала
 3963. буден
 3964. будимпештански
 3965. буен
 3966. буза
 3967. буквално
 3968. букет
 3969. буков
 3970. букурешки
 3971. булевар
 3972. булка
 3973. бумбар
 3974. бунило
 3975. бунт
 3976. бунтовен
 3977. бургија
 3978. бутка
 3979. бушав
 3980. буџетски
 3981. вавилонски
 3982. ваган
 3983. вагонетка
 3984. вада
 3985. вадачка
 3986. вадичеп
 3987. вазелин
 3988. вакцинира
 3989. валенција
 3990. валка
 3991. валутен
 3992. валјак
 3993. вандализам
 3994. ванилин
 3995. варварин
 3996. варварски
 3997. варен
 3998. варијанта
 3999. варијација
 4000. варош
 4001. ватерполист
 4002. ватикански
 4003. вајарство
 4004. вдовец
 4005. веган
 4006. вегански
 4007. вегетаријански
 4008. веднаш
 4009. вежба
 4010. вез
 4011. везе
 4012. векна
 4013. вектор
 4014. великан
 4015. великодушен
 4016. величествен
 4017. величественост
 4018. величество
 4019. велшки
 4020. венец
 4021. вентилатор
 4022. веранда
 4023. вербален
 4024. верверичка
 4025. вергл
 4026. верзија
 4027. верник
 4028. веројатен
 4029. верски
 4030. вертикален
 4031. вест
 4032. ветка
 4033. ветроказ
 4034. ветромер
 4035. ветува
 4036. ветување
 4037. вешт
 4038. вештачка интелигенција
 4039. вештина
 4040. веќе
 4041. вид
 4042. видело
 4043. виден
 4044. видлив
 4045. виза
 4046. византиски
 4047. визба
 4048. визон
 4049. вика
 4050. винар
 4051. виола
 4052. виолетов
 4053. вирален
 4054. виси
 4055. виски
 4056. вистински
 4057. висулец
 4058. витештво
 4059. вијадукт
 4060. виљушкар
 4061. вклучи
 4062. вкусен
 4063. влага
 4064. владее
 4065. владетел
 4066. владин
 4067. влажен
 4068. влажност
 4069. влакна
 4070. власник
 4071. власт
 4072. влегува
 4073. влез
 4074. влезе
 4075. влече
 4076. влечуга
 4077. влијателен
 4078. влог
 4079. вметне
 4080. внатрешност
 4081. внимание
 4082. внук
 4083. водач
 4084. воденичар
 4085. води
 4086. водич
 4087. водовод
 4088. водоинсталатер
 4089. водоскок
 4090. возачка дозвола
 4091. возбуденост
 4092. возбуди
 4093. воздејство
 4094. воздишка
 4095. воздушен
 4096. возможен
 4097. вознемири
 4098. воин
 4099. волан
 4100. волнен
 4101. волов
 4102. волшебен
 4103. волшебничка
 4104. вообичаи
 4105. воскоса
 4106. воспаление
 4107. воспитува
 4108. востаник
 4109. војвода
 4110. војвотка
 4111. впрегне
 4112. вработен
 4113. вработи
 4114. враг
 4115. врапче
 4116. вратило
 4117. врв
 4118. врвеж
 4119. врел
 4120. времетраење
 4121. времиња
 4122. вреска
 4123. врескот
 4124. вретено
 4125. врзува
 4126. врнежлив
 4127. вруток
 4128. вселенска станица
 4129. вселенски брод
 4130. втемели
 4131. вторници
 4132. вујко
 4133. вџаши
 4134. г
 4135. габичка
 4136. газа
 4137. газда
 4138. галеж
 4139. галерија
 4140. гали
 4141. ганглија
 4142. гарнизон
 4143. гаси
 4144. гасовод
 4145. гастрономија
 4146. гаучо
 4147. гајда
 4148. гајрет
 4149. гајтан
 4150. гел
 4151. генералисимус
 4152. генератор
 4153. генерација
 4154. генетски
 4155. гениј
 4156. генијалец
 4157. географски
 4158. геология
 4159. геревиз
 4160. германски овчар
 4161. гест
 4162. гестикулира
 4163. гејша
 4164. гимнастика
 4165. гингива
 4166. гинеколог
 4167. глаголица
 4168. гласач
 4169. гласен
 4170. гласина
 4171. глациологија
 4172. глобално затоплување
 4173. глоби
 4174. глобус
 4175. глогов
 4176. глодач
 4177. глукоза
 4178. глуми
 4179. глумица
 4180. глуп
 4181. глупост
 4182. глупчо
 4183. гнев
 4184. гневен
 4185. гнет
 4186. гнил
 4187. говедо
 4188. говедско
 4189. говорник
 4190. годишен
 4191. годолиниум
 4192. гозба
 4193. гои
 4194. големина
 4195. голотија
 4196. гол полжав
 4197. голта
 4198. голтка
 4199. голтник
 4200. гомно
 4201. гондола
 4202. гони
 4203. горен
 4204. горчина
 4205. господин
 4206. господине
 4207. госпоѓа
 4208. гостилница
 4209. гостопримлив
 4210. гостопримство
 4211. гостољубив
 4212. гостољубие
 4213. готвач
 4214. готвачка
 4215. готви
 4216. готов
 4217. грав
 4218. гравитација
 4219. грагор
 4220. града
 4221. градежник
 4222. градинарство
 4223. градини
 4224. градинка
 4225. градител
 4226. градник
 4227. градски
 4228. граматичар
 4229. грандиозен
 4230. гранит
 4231. граѓанин
 4232. граѓанство
 4233. грбавец
 4234. гребен
 4235. грешен
 4236. грешник
 4237. грешница
 4238. гриз
 4239. гримаса
 4240. грип
 4241. грлен
 4242. громобран
 4243. грош
 4244. грузиски
 4245. губернатор
 4246. гувернер
 4247. гуга
 4248. гугутка
 4249. гужва
 4250. гулабов
 4251. гулаш
 4252. гума
 4253. гурман
 4254. гусак
 4255. густина
 4256. гушне
 4257. дабов
 4258. дада
 4259. даде
 4260. далавера
 4261. далек
 4262. далековид
 4263. далеку
 4264. дама
 4265. дамчест був
 4266. дарител
 4267. дарителка
 4268. дарчин
 4269. датив
 4270. датира
 4271. датула
 4272. двапати
 4273. две
 4274. двеста
 4275. двигател
 4276. двобој
 4277. двогласка
 4278. двопек
 4279. двојазичност
 4280. де
 4281. дебата
 4282. деветаголник
 4283. деветка
 4284. девственост
 4285. деген
 4286. дезертира
 4287. декан
 4288. декемвриски
 4289. декларација
 4290. деланка
 4291. делба
 4292. дели
 4293. делител
 4294. делник
 4295. делокруг
 4296. делта
 4297. деминутив
 4298. демократ
 4299. демолира
 4300. демон
 4301. денар
 4302. дендрит
 4303. денеска
 4304. деоксирибонуклеинска киселина
 4305. депресија
 4306. дервен
 4307. дереџе
 4308. десетаголник
 4309. десетар
 4310. десетлетие
 4311. деспотизам
 4312. детален
 4313. детаљ
 4314. детево
 4315. детектор
 4316. детено
 4317. детенце
 4318. детето
 4319. децава
 4320. децана
 4321. децата
 4322. деценија
 4323. дечко
 4324. дејствие
 4325. дива гуска
 4326. дива свиња
 4327. дивина
 4328. дивокоза
 4329. дивјаштво
 4330. дигестивен
 4331. дигитален
 4332. диета
 4333. дизајн
 4334. дизајнер
 4335. дизајнира
 4336. диктатура
 4337. дими
 4338. динамика
 4339. диплома
 4340. дипломат
 4341. дипломатски
 4342. дирек
 4343. дисахарид
 4344. дискусија
 4345. дистанца
 4346. дистопија
 4347. дисурија
 4348. дифтерија
 4349. дифузија
 4350. дихлородифенилтрихлотоетан
 4351. дијабетес
 4352. дијаметар
 4353. дијаспора
 4354. дијатеза
 4355. дневен
 4356. дневна соба
 4357. дневник
 4358. дно
 4359. добар ден
 4360. добива
 4361. добитник
 4362. добиток
 4363. доблесен
 4364. доблест
 4365. добредојдовте
 4366. добро
 4367. доброволец
 4368. доброта
 4369. добро утро
 4370. доверба
 4371. доврши
 4372. догма
 4373. дождалец
 4374. дождлив
 4375. дождови
 4376. дозвола
 4377. дозволува
 4378. дозиметар
 4379. докрајчи
 4380. докторат
 4381. докторка
 4382. докторски
 4383. доктрина
 4384. документација
 4385. долап
 4386. должник
 4387. должност
 4388. доличен
 4389. домар
 4390. домаќинка
 4391. домет
 4392. домино
 4393. донира
 4394. допинг
 4395. допир
 4396. дописник
 4397. дополнителен
 4398. досада
 4399. доселеник
 4400. достави
 4401. достоинственост
 4402. достоинство
 4403. дофат
 4404. доцен
 4405. доцна
 4406. дојка
 4407. драг
 4408. драгоцен
 4409. дрводелец
 4410. дрвосечач
 4411. дрезгав
 4412. дресер
 4413. државјанство
 4414. држач
 4415. држи
 4416. дробен
 4417. дрон
 4418. дропка
 4419. дропла
 4420. другар
 4421. другарка
 4422. другарство
 4423. друштво
 4424. дршка
 4425. дувло
 4426. дудинка
 4427. дуел
 4428. дует
 4429. дузина
 4430. дупне
 4431. дупол
 4432. дур
 4433. духовен
 4434. духовност
 4435. душичка
 4436. душник
 4437. ебе
 4438. евангелие
 4439. евентуално
 4440. евкалиптус
 4441. еврејски
 4442. европски
 4443. европски бизон
 4444. евроскептицизам
 4445. евтаназија
 4446. егзистенција
 4447. егзотичен
 4448. единствен
 4449. единствено
 4450. една
 4451. еднаков
 4452. едно
 4453. еднобоштво
 4454. едногласен
 4455. едноклеточен
 4456. едноок
 4457. еднојазичен
 4458. едро
 4459. ежа
 4460. ежов
 4461. ежови
 4462. екваторски
 4463. еколог
 4464. еколошки
 4465. економист
 4466. економски
 4467. експериментира
 4468. експерт
 4469. експлоатација
 4470. експлозија
 4471. екстерен
 4472. екстракт
 4473. екстремен
 4474. ексцентричност
 4475. ела
 4476. елда
 4477. елеганција
 4478. елегија
 4479. елек
 4480. електричар
 4481. електролиза
 4482. електрон
 4483. еликсир
 4484. елка
 4485. ембрион
 4486. емигрира
 4487. емисија
 4488. ензим
 4489. енологија
 4490. епилог
 4491. епитаф
 4492. епоха
 4493. епски
 4494. ер
 4495. ерменски
 4496. ерозија
 4497. естетика
 4498. естетски
 4499. естонски
 4500. естроген
 4501. есцајг
 4502. етер
 4503. етимолошки
 4504. етички
 4505. етничка припадност
 4506. еуфорија
 4507. ефикасен
 4508. ефикасност
 4509. ж
 4510. жаргонски
 4511. жариште
 4512. жега
 4513. железа
 4514. железничка станица
 4515. женидба
 4516. женка
 4517. женски
 4518. жесток
 4519. жестокост
 4520. жетва
 4521. жетвар
 4522. жештина
 4523. живеалиште
 4524. живина
 4525. живописен
 4526. животи
 4527. животински
 4528. жила
 4529. жило
 4530. житар
 4531. жито
 4532. жица
 4533. жлеб
 4534. жнее
 4535. жолна
 4536. жолтеникав
 4537. жолтило
 4538. жолтица
 4539. жолч
 4540. жонглер
 4541. жрепка
 4542. жрец
 4543. жртвеник
 4544. журка
 4545. за
 4546. забавен
 4547. забар
 4548. забележлив
 4549. забелешка
 4550. забен конец
 4551. забец
 4552. заби
 4553. забна паста
 4554. забоболка
 4555. заболување
 4556. забон
 4557. заборавлив
 4558. забрането пушење
 4559. забрзува
 4560. завера
 4561. завери
 4562. завеса
 4563. завештание
 4564. завислив
 4565. завист
 4566. завој
 4567. завршок
 4568. загадување
 4569. загатка
 4570. заговор
 4571. загрее
 4572. загуба
 4573. за да
 4574. зададе
 4575. задник
 4576. задоволителен
 4577. задоволува
 4578. заебант
 4579. заедно
 4580. заем
 4581. заемен
 4582. заемодавец
 4583. закаже
 4584. закити
 4585. закопа
 4586. залаже
 4587. залак
 4588. залепува
 4589. залив
 4590. залудно
 4591. замаец
 4592. заменик
 4593. замори
 4594. заморче
 4595. замрзнувач
 4596. занает
 4597. зандана
 4598. занес
 4599. занимлив
 4600. запаление
 4601. запали
 4602. запек
 4603. запише
 4604. заповеда
 4605. започне
 4606. запрегне
 4607. запчаник
 4608. зар
 4609. зараза
 4610. заробеништво
 4611. зародок
 4612. засегне
 4613. заседа
 4614. засени
 4615. засладувач
 4616. заслуга
 4617. засмева
 4618. затвори
 4619. затоа
 4620. затоа што
 4621. зафатен
 4622. зафатеност
 4623. зафрканција
 4624. захтев
 4625. зачеток
 4626. зашрафи
 4627. заштита
 4628. заштитува
 4629. зашто
 4630. збогум
 4631. зборник
 4632. збрлави
 4633. збуни
 4634. звучи
 4635. зглоб
 4636. згоден
 4637. здела
 4638. здив
 4639. здипли
 4640. здолница
 4641. здроби
 4642. зева
 4643. зелена салата
 4644. зеленикав
 4645. зеленчуков
 4646. зема
 4647. земен
 4648. земјоделие
 4649. земјоделски
 4650. зенит
 4651. зеница
 4652. зејтин
 4653. зигот
 4654. зид
 4655. златар
 4656. златен
 4657. златец
 4658. златото
 4659. злобен
 4660. злонамерен
 4661. злонамерен софтвер
 4662. злорадост
 4663. злосторство
 4664. злоти
 4665. злоупотреби
 4666. знак
 4667. знамиња
 4668. значајност
 4669. значенски
 4670. значи
 4671. значителен
 4672. значителност
 4673. значка
 4674. зоврие
 4675. зограф
 4676. зол
 4677. зоолог
 4678. зоолошки
 4679. зорнина
 4680. зошто
 4681. зрее
 4682. зрно
 4683. иако
 4684. ивица
 4685. игнорира
 4686. игралиште
 4687. играч
 4688. игумен
 4689. идеален
 4690. идеализам
 4691. иден
 4692. идеја
 4693. идиличен
 4694. идиот
 4695. избезуми
 4696. избирачки
 4697. избор
 4698. избуши
 4699. изваја
 4700. извести
 4701. извештај
 4702. извозник
 4703. извонреден
 4704. извреѓа
 4705. изврши
 4706. изгнаник
 4707. изгравира
 4708. изградба
 4709. изгради
 4710. изгрев
 4711. изгрејсонце
 4712. издание
 4713. издајник
 4714. изискува
 4715. излачи
 4716. излет
 4717. излив
 4718. изложба
 4719. изложи
 4720. измати
 4721. измени
 4722. измрда
 4723. изнајмува
 4724. изнуди
 4725. изобилство
 4726. изора
 4727. израз
 4728. изрезбари
 4729. изрека
 4730. изумител
 4731. икебана
 4732. икона
 4733. иконопис
 4734. илирски
 4735. илузија
 4736. илјадити
 4737. илјадница
 4738. им
 4739. имела
 4740. именден
 4741. имено
 4742. именува
 4743. имењак
 4744. имигрант
 4745. имитира
 4746. имиџ
 4747. имот
 4748. империјален
 4749. импотенција
 4750. импровизира
 4751. импулс
 4752. имунитет
 4753. имунологија
 4754. инаквост
 4755. инвазија
 4756. инвалид
 4757. инвалидска количка
 4758. инвестиција
 4759. индексира
 4760. индиректен
 4761. индиски
 4762. индиски орев
 4763. индијански
 4764. индустриски
 4765. индустријализира
 4766. инженер
 4767. инженерство
 4768. иницијација
 4769. инка
 4770. инквизиција
 4771. инкубатор
 4772. инсектицид
 4773. инсомнија
 4774. инспекција
 4775. инспирација
 4776. инстинкт
 4777. инстинктивен
 4778. институт
 4779. институција
 4780. инструмент
 4781. инсулин
 4782. интелектуален
 4783. интелигентен
 4784. интензитет
 4785. интервенција
 4786. интервју
 4787. интерлингва
 4788. интернет
 4789. интонација
 4790. интонира
 4791. инфекција
 4792. информатика
 4793. инцидент
 4794. инјекција
 4795. иронија
 4796. ирски
 4797. исклучителен
 4798. исклучок
 4799. ископира
 4800. искриви
 4801. искривоколчи
 4802. искритикува
 4803. исламофобија
 4804. исламски
 4805. исландски
 4806. испадне
 4807. испапа
 4808. испегла
 4809. испипа
 4810. испита
 4811. исплаши
 4812. исповеда
 4813. исправен
 4814. испрати
 4815. испраша
 4816. испрска
 4817. истоветен
 4818. истовремено
 4819. истурпија
 4820. исфлека
 4821. исцедок
 4822. исцрни
 4823. исчезне
 4824. исчезнува
 4825. исчешла
 4826. исшлака
 4827. итен
 4828. ич
 4829. ишарет
 4830. ка
 4831. кабловска телевизија
 4832. кавал
 4833. кавга
 4834. кавијар
 4835. кад
 4836. када
 4837. кадар
 4838. кадеж
 4839. кадрав
 4840. казан
 4841. казни
 4842. казнува
 4843. какаду
 4844. какофонија
 4845. каламбур
 4846. календарски
 4847. калина
 4848. калкан
 4849. калкулатор
 4850. калуѓер
 4851. кама
 4852. камбана
 4853. камелеон
 4854. каменолом
 4855. камионџија
 4856. камп
 4857. кампања
 4858. камче
 4859. кандидат
 4860. канела
 4861. кани
 4862. канибал
 4863. канонизира
 4864. канта
 4865. кантар
 4866. канцелар
 4867. канцероген
 4868. капа
 4869. капаче
 4870. капе
 4871. капетан
 4872. капилар
 4873. капитал
 4874. капиталистички
 4875. капитулација
 4876. капиџик
 4877. капсула
 4878. капче
 4879. карамел
 4880. карамела
 4881. карантин
 4882. карате
 4883. кардиолог
 4884. кари
 4885. карикатура
 4886. карма
 4887. кармин
 4888. карневал
 4889. каса
 4890. касиер
 4891. каска
 4892. касмет
 4893. каста
 4894. катаклизма
 4895. катализа
 4896. каталог
 4897. каталонски
 4898. катапулт
 4899. катастар
 4900. катедра
 4901. катиљ
 4902. катјон
 4903. каубоец
 4904. кауција
 4905. кафез
 4906. кафена лажица
 4907. кафех
 4908. каша
 4909. кашкавал
 4910. кајмак
 4911. квадратен
 4912. квалитативен
 4913. кварк
 4914. квачило
 4915. кегла
 4916. келераба
 4917. келнерка
 4918. кепец
 4919. кесе
 4920. кеј
 4921. кибернетика
 4922. кибрит
 4923. киви
 4924. киднапира
 4925. киклоп
 4926. кила
 4927. килим
 4928. килограм
 4929. ким
 4930. кино
 4931. кип
 4932. кипер
 4933. кир
 4934. кираџија
 4935. кирија
 4936. китка
 4937. кифла
 4938. клавичембало
 4939. кланица
 4940. класификација
 4941. клацкалка
 4942. клеветница
 4943. клептоманија
 4944. клешта
 4945. клиент
 4946. клиентела
 4947. клисура
 4948. клиторис
 4949. клоака
 4950. клукаjдрвци
 4951. клупа
 4952. клучалка
 4953. кмет
 4954. кнегиња
 4955. книговезец
 4956. книжарница
 4957. книшка
 4958. ко
 4959. коалиција
 4960. кованица
 4961. кове
 4962. коверт
 4963. ковина
 4964. кодекс
 4965. козорог
 4966. кокаин
 4967. кокона
 4968. кокос
 4969. кокосов орев
 4970. кокошарник
 4971. колаче
 4972. колевка
 4973. колектив
 4974. колективен
 4975. колективизам
 4976. колекционер
 4977. колекционерка
 4978. колена
 4979. количествен
 4980. колк
 4981. колку
 4982. колне
 4983. коложег
 4984. колонизација
 4985. колосален
 4986. кома
 4987. комар
 4988. комбинаторика
 4989. комбинација
 4990. комерцијален
 4991. комесар
 4992. комета
 4993. комитет
 4994. комичар
 4995. комода
 4996. компиров
 4997. комплетира
 4998. комплимент
 4999. композиција
 5000. компромис