Help

Difference between revisions of "Your first record/mk"

(Created page with " Штом ќе заврши снимањето на зборовите, следува подигањето на снимките. На дното од екранот се ј...")
Line 37: Line 37:
 
Кога сте спремни, стиснете на црвеното копче за да почнете со снимање. Копчето ќе почне да трепка. Можете да запрете во секое време стискајќи го повторно истото копче. Заведувањето ќе продолжи од истакнатиот збор. Додека трае снимањето, ви се прикажува гласноста во правоаголник околу него. Ако снимката е исправна, правоаголникот позеленува.
 
Кога сте спремни, стиснете на црвеното копче за да почнете со снимање. Копчето ќе почне да трепка. Можете да запрете во секое време стискајќи го повторно истото копче. Заведувањето ќе продолжи од истакнатиот збор. Додека трае снимањето, ви се прикажува гласноста во правоаголник околу него. Ако снимката е исправна, правоаголникот позеленува.
  
Once the recording of the words is done, the uploading of the sound files is performed. A message at the bottom of the screen indicates the status of this uploading. When the message "All uploads have been successfully completed" is displayed, you can continue.
+
 
 +
Штом ќе заврши снимањето на зборовите, следува подигањето на снимките. На дното од екранот се јавува порака која ја прикажува состојбата на подигањето. Можете да продолжите откако ќе се појави пораката „Сите подигања успеаја“.
  
 
'''''Предупредување!'' Кога еден поим има повеќе делови (на пр. стаклена градина), не смеете да оставите преголем молк меѓу секое делче бидејќи програмот ќе прејде на следниот збор од списокот.''
 
'''''Предупредување!'' Кога еден поим има повеќе делови (на пр. стаклена градина), не смеете да оставите преголем молк меѓу секое делче бидејќи програмот ќе прејде на следниот збор од списокот.''

Revision as of 00:26, 14 January 2022

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Esperanto • ‎français • ‎occitan • ‎polski • ‎română • ‎sicilianu • ‎svenska • ‎македонски • ‎日本語 • ‎한국어

Проверка на микрофонот

  • Стиснете на копчето „Почни со пробата“ и почекајте да ви се појави пораката „Кажете нешто“,
  • Кажете збор,
  • Се појавува пораката „Преслушајте“, и би требало да го чуете снименото

Ако исходот не е пожелен, прилагодете ги поставките на микрофонот и испробајте го пак. Кога ќе бидете задоволни, прејдете на следниот чекор.

Избор на говорник

Ако е потребно, од расклопниот список одберете го говорничкиот профил што ви одговара. Можете да ставите кој јазик го говорите стискајќи на ѕвездичката. Можете да ја смените лиценцата на вашите снимки (статија на Википедија)

Избор на зборови за снимање

Има неколку можности:

  • Снимање на зборови од постоечки список
  • Снимање на зборови од список што ќе го направите во живо

Постоечки списоци

Има три вида:

  • Во близина: ова е список на места кој автоматски се создава според географската ширина и должина што ќе ги внесете.
  • Месен список: во расклопник избирате тематски список веќе создаден на Lingua Libre за вашиот јазик
  • Викимедиина категорија: расклопното мени ви овозможува да создадете список на зборови кои се заведени во некоја Викимедиина категорија

Штом ќе го изберете списокот, имате можност да отстраните несакани зборови стискајќи на иксот. Можете и да ги измешате зборовите на списокот стискајќи на соодветното копче.

Ваш список

За да внесете ваши зборови, стиснете во лентата за внос на дното од полето „Список на зборови за снимање“. Можете да ги внесете еден по еден, потврдувајќи го секој со стискање на <Enter> или да ги внесете сите наеднаш, одделувајќи ги со #. Овој список нема да се зачува по снимањето. Ако сакате да го употребите повторно, погледајте ја страницата „Создавајте ваши списоци

Снимање

Кога сте спремни, стиснете на црвеното копче за да почнете со снимање. Копчето ќе почне да трепка. Можете да запрете во секое време стискајќи го повторно истото копче. Заведувањето ќе продолжи од истакнатиот збор. Додека трае снимањето, ви се прикажува гласноста во правоаголник околу него. Ако снимката е исправна, правоаголникот позеленува.


Штом ќе заврши снимањето на зборовите, следува подигањето на снимките. На дното од екранот се јавува порака која ја прикажува состојбата на подигањето. Можете да продолжите откако ќе се појави пораката „Сите подигања успеаја“.

Предупредување! Кога еден поим има повеќе делови (на пр. стаклена градина), не смеете да оставите преголем молк меѓу секое делче бидејќи програмот ќе прејде на следниот збор од списокот.

Проверка на снимките

Можете да ја преслушате секоја снимка стискајќи на копчето за пуштање. Ако снимката е незадоволителна, можете да ја избришете стискајќи на иксот.

Подигање на Ризницата

Штом ќе ги направите проверките, стиснете на копчето „Објави на Ризницата“ на дното од екранот. Како што се вчитува секоја податотека, ќе видите тркалце како се врти до неа. Штом ќе заврши подигањето ќе ви се прикаже зелено кругче со штикла.

Можете да го видите она што сте го подигнале стискајќи на копчето „Погледајте си го подигнатото на Ризницата“, што ќе ви отвори ново јазиче од Ризницата со сите снимки што сте ги направиле од вашата сметка.

НБ: Ако случајно заборавите да избришете неисправно изговорен збор и веќе го имате подигнато на Ризниацта... не се секирајте! Просто вратете се на Снимачот на изговор, повторно снимете го истиот збор и преподигнете ја податотеката на Ризницата.

Можете да продолжите со снимање стискајќи на копчето „Сними уште зборови“.

За да се вратите на почетната страница на Lingua Libre, стиснете на логото најгоре на страницата.

Ви благодариме за учеството ...